Vasilescu (BNR): Bancile mentin dobanzile sus pe seama competitiei intre ele, nu au format un cartel
Data publicarii: 24-06-2009 | Finante-BanciBancile mentin dobanzile la un nivel ridicat printr-un fenomen de piata, care le determina sa isi alinieze ofertele pentru a ramane competitive, considera consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, adaugand ca nu crede ca bancile s-au inteles intre ele, cum suspecteaza Consiliul Concurentei.
"Am auzit ca bancile ar fi invinuite de Consiliul Concurentei ca au facut cartel, ca s-au inteles in privinta dobanzilor. Cred ca se insala. Exista in economie un fenomen foarte interesant, care se numeste simpatia preturilor. Cand anumite preturi urca, devin simpatice, determina cresteri si in alte domenii. Daca o banca urca dobanda la depozite, celelalte se vor reprezi sa faca acelasi lucru, nu prin intelegere, ci printr-un fenomen de piata", a explicat Vasilescu.
El a completat ca BNR nu are prerogative in privinta concurentei intre banci, acestea fiind transferate in intregime Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR a completat ca banca centrala si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea in privinta dobanzilor mari pe care bancile le practica la depozite, punand astfel presiune si pe dobanzile la credite.
"Dobanzile la pasive au tot urcat. BNR nu intervine in concurenta dintre banci, dar s-a aliniat vocilor din economie, care au semnalat un proces periculos in aceasta urcare", a spus Vasilescu.
Reprezentantul BNR a afirmat ca, de regula, dobanzile la depozite trebuie sa se plaseze sub dobanda de politica monetara, care in prezent se plaseaza in Romania la 9,5% pe an.
"Atunci cand dobanda de politica monetara a coborat la 9,5%, dobanzile la pasive trebuie sa fie, de regula, sub acest nivel. Iti doresti intr-o tara ca mecanismul sa functioneze, dobanzile trebuie sa fie sub acest nivel. Exista o presiune sociala pe banci in momentul de fata. Atunci cand vrem sa vedem cum se misca dobanzile pentru active, pe care banca le primeste pentru credite, trebuie sa ne uitam la dobanzile pentru depozite. Avem nevoie de un echilibru intre dobanzile pasive", a mai spus Vasilescu.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca exista o investigatie in curs a institutiei pe piata bancara, inceputa in luna octombrie a anului trecut, deschisa pentru a stabili daca exista intelegeri privind stabilirea nivelului dobanzilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online