Parvu (Piraeus): Bancile se asteapta pentru Prima Casa la cote de piata similare celor deja detinute
Data publicarii: 25-06-2009 | Finante-BanciBancile se asteapta, pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, sa obtina cote de piata similare celor pe care le au deja pe segmentul acordarii de imprumuturi, a declarat directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.
El a precizat ca Piraeus Bank se afla printre bancile interesate de acest program, care au timp pana joi sa depuna ofertele, care includ detalii privind dobanzile practicate si suma pe care fiecare banca e dispusa sa o aloce acestui tip de imprumut ipotecar.
Parvu a adaugat ca Piraeus Bank se concentreaza, in prezent, pe administrarea portofoliului actual de credite mai mult decat pe cresterea acestuia.
Guvernul are la dispozitie un fond de 1 miliard euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casa.
Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.
Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.
O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean", a mai spus Boc.
De asemenea, bancile nu vor avea voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata si nici sa modifice unilateral contractul de creditare. Acestea vor trebui sa constituie in favoare statului roman o ipoteca de rangul I a locuintei achizitionate, toate aceste drepturi urmand a fi cesionate din despagubiri, in favoarea statului roman.
Bancile mai trebuie sa indeplineasca conditiile de prudentialitatea bancara stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului, precum si sa accepte sa instituie si sa reinoiasca ipoteca de rangul I in favoarea statului roman.
Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial