Bogdan Baltazar: Europa si FMI nu ne vor lasa sa ne prabusim

Data publicarii: 01-09-2009 | Economie

Consilierul financiar, fost secretar de stat si bancher, nu crede ca guvernul va aplica reforme spectaculoase, dar ca va fi ajutat de redresarea economiei globale. Un optimist care traieste intr-o stare de nemultumire permanenta. Asa se caracterizeaza el insusi, atunci cand vine vorba despre perspectivele economiei romanesti. Prevede ca vom vedea luminita de la capatul crizei. Dar asta, pentru ca ne vom ridica si noi odata cu ceilalti.

"O sa vina din nou apa in port si barcuta noastra se va ridica si ea, asa amarata cum este", spune el. Motivele de nemultumire? Ca evoluam cu mult sub potentialul nostru. Ca suntem extraordinar de inteligenti, luati individual - si asta pe toate palierele sociale. Dar ca, pusi laolalta suntem un dezastru. Ca pamantul nostru poate hrani 80 de milioane de oameni, dar nu ne hranim nici pe noi. Si, mai ales, ca guvernul  va lasa iarasi reformele la jumatatea drumului. 

Ovidiu Nahoi: Domnule Baltazar, la inceputul anului, mai precis prin luna februiarie, afirmati ca dati sanse actualului guvern sa gestioneze corect criza economica. Acum, dupa inca o jumatate de an, ce spuneti, ii mai dati sanse?

Bogdan Baltazar: Bineinteles ca ii dau sanse, deoarece contez foarte mult pe faptul ca in Statele Unite se schiteaza deja reluarea cresterii. La fel, si in Europa Occidentala, care de fapt nici nu a pacatuit prea mult, a fost doar otravita de activele toxice americane. A vrut si ea produse de mare randament, le-a cumparat de la americani si s-a pacalit.

Ion M. Ionita: Spuneti ca vom fi si noi scosi la suprafata de aceste fenomene incurajatoare din Occident?

Spun ca in aceasta toamna, probabil, cresterea se va relua in Occident. In consecinta, guvernul nostru va fi ajutat de o conjunctura buna. Dar daca nu se ajuta si singur va fi foarte grav.

[...]

O.N. Dupa ce a doua transa din acordul cu FMI va ajunge la buget, pentru pensii si salarii, mai exista riscul intrarii in incapacitate de plata?

Nu, cata vreme le vor reduce.

I.M.I. Va fi de ajuns?

Eu cred ca da. Mai ales ca exista un interes general sa nu fim lasati sa ne prabusim - mai ales din partea Uniunii Europene, dar si a FMI. Mai trebuie sa fie insa si interesul clasei politice.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: