ING: Economia Romaniei ar putea iesi din recesiune in al doilea trimestru din 2010
Data publicarii: 01-09-2009 | EconomieEconomia Romaniei ar putea iesi din recesiune in al doilea trimestru din 2010, an in care se va inregistra o usoara crestere a produsului intern brut, estimeaza analistii ING, intr-un raport publicat marti.
In ultimele trei luni din acest an, economia romaneasca se va opri din scadere, urmand sa inregistreze un avans fata de trimestrul anterior, in ton cu tendinta din zona euro, estimeaza ING.
"Revenirea zonei euro ar trebui sa fie vizibila si in Romania. Ritmul mai slab de scadere a economiei in trimestrul al doilea din 2009 in zona euro, cu doar 0,1%, a fost deja vizibil printr-o contractie mai mica a economiei Romaniei (fata de primul trimestru, n.r.). Din acest motiv, daca zona euro isi reia cresterea economica, ar trebui sa vedem crestere pozitiva si in Romania in trimestrul IV din 2009, ceea ce este in linie cu estimarile noastre inca din ianuarie", se arata in raport.
Mai mult, analistii ING estimeaza ca, in ultimele trei luni din 2009, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere chiar mai ridicata decat in zona euro.
De asemenea, evolutia pozitiva a economiei in ultimul trimestru din 2009 ar putea avea un impact mai puternic asupra economiei in 2010 decat se astepta ING pana in prezent, mai arata raportul.
"Ar putea impinge cresterea economica in teritoriu pozitiv pentru intreg anul 2010 si, de asemenea, ar putea aduce rate de crestere pozitive, in ritm anual, mai rapid decat ne asteptam. Al doilea trimestru din 2010 ar putea fi pozitiv, in comparatie cu asteptarile noastre din prezent, ca trimestrul III sa fie pozitiv", spun analistii.
Pe de alta parte, raportul subliniaza ca, luand in calcul contributia pozitiva a exporturilor nete, ce se va diminua, cel mai probabil, in 2010, precum si cresterea somajului in acelasi timp cu temperarea cresterii salariale, consumul ar trebui sa ramana slab. "Prin urmare, o recuperare robusta pare prea mult de asteptat", se mai arata in raport.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a inregistrat deja doua trimestre consecutive de scadere in ritm anual, cu 6,2% in trimestrul I din acest an si cu 8,7% in cel de-al doilea, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Comparativ cu trimestrul anterior, economia romaneasca a inregistrat deja patru trimestre consecutive de scadere: -0,1% in trimestrul III 2008, -2,8% in trimestrul IV, -4,6% in trimestrul I 2009 si -1,1% in trimestrul II, datele fiind ajustate sezonier.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?