Seful FMI cere statelor sa formuleze strategii clare de iesire din criza

Data publicarii: 04-09-2009 | International

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut vineri guvernelor sa formuleze strategii clare de iesire din criza, pentru a nu submina revenirea economica care incepe sa se prefigureze, potrivit AFP.

El a apreciat, de asemenea, ca reformarea reglementarilor financiare internationale nu avanseaza suficient de rapid.

"Economia mondiala pare sa fie pe cale de a-si reveni in sfarsit din cea mai grava recesiune pe care am cunoscut-o", a spus Strauss-Kahn, intr-un discurs sustinut la Berlin intitulat: "Dincolo de criza: crestere durabila si stabilitate a sistemului monetar international".

Directorul FMI a estimat ca revenirea economiei va fi "relativ lenta" si a avertizat asupra riscului unei cresteri economice "fara slujbe", potrivit textului discursului, furnizat in avans presei.

"A venit momentul ca decidentii sa dezvolte strategii de iesire, pentru ca daca nu reusesc sa-si clarifice si sa-si formuleze planurile, risca sa submineze increderea si chiar procesul de revenire", a afirmat Strauss-Kahn.

El a subliniat, totusi, ca guvernele trebuie sa continue sa sustina cererea pana ce redresarea economica se va dovedi suficient de solida.

"Stoparea prematura a planurilor de redresare genereaza riscul ca revenirea sa se opreasca", a avertizat directorul FMI.

In legatura cu reformarea reglementarilor financiare la care s-au angajat statele dezvoltate si emergente din G20, seful FMI a declarat ca "acest efort de reformare nu avanseaza atat de rapid cat ar fi necesar pentru a rezolva problemele generate de criza".

Strauss-Kahn apreciaza ca exista inca riscuri importante de destabilizare financiara la nivel mondial, indicand cresterea retantelor la credite, care "arata ca bancile raman sub tensiune", si sectorul imobiliar comercial, motiv special de ingrijorare.

Despre remuneratiile acordate de banci, subiect sensibil in prezent, directorul FMI a spus ca se teme ca, pe masura ce sectorul financiar isi revine din criza, ar putea aparea tendinta de "a face ca si cum nimic nu s-a intamplat", ceea ce ar impiedica realizarea de progrese reale.

Pe de alta parte, Strauss-Kahn a subliniat ca, in ciuda apelurilor - in special din partea Chinei - de a inlocui dolarul ca moneda principala de rezerva pe plan mondial, moneda americana a iesit intarita din criza, in perioada careia s-a putut observa rolul de "activ refugiu fara concurenta" al dolarului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: