Bruxelles-ul va publica din 2010 un indice de presiune ecologica, in afara de PIB
Data publicarii: 09-09-2009 | MediuTabloul indicatorilor economici din Uniunea Europeana, dominat in prezent de produsul intern brut (PIB) si de rata somajului, se va imbogati in 2010 cu un "indice de presiune ecologica", a anuntat comisarul european de mediu, Stavros Dimas, citat de AFP.
O versiune pilot a acestui indice va fi publicata pe baza anuala in 2010 si va avea ca efect reflectarea poluarii si a oricarei alte atingeri asupra mediului pe teritoriul UE, a mai precizat Dimas.
Scaderea indicelui va insemna ca au fost facute progrese in protectia mediului. Indicele de presiune a mediului va include aspecte ale schimbarii climatice si utilizarii energiei, biodiversitatii, poluarii aerului si apei sau productiei de deseuri.
Cercetarile vor fi de asemenea intensificate pentru a dezvolta un indicator global de "calitate a mediului", care va lua in calcul numarul cetatenilor care traiesc intr-un mediu sanatos sau imbunatatirea indicatorilor sociali existenti, pentru a evalua mai bine calitatea vietii.
CE vrea sa publice indicatorii sociali si ecologici mai rapid, deoarece acest tip de date nu este in prezent disponibil decat cu o intarziere de cativa ani, in timp ce datele economice cheie apar la interval de cateva saptamani.
"Pentru a schimba lumea, trebuie sa schimbam modul in care o intelegem, iar pentru aceasta avem nevoie sa vedem dincolo de produsul intern brut, indicator care este luat in calcul din 1930", a mai spus Dimas.
El a mai aratat ca, desi produsul intern brut al unei tari poate creste cand se vinde lemnul dintr-o padure, taierea acestei paduri constituie o problema ecologica.
Proiectul se inscrie intr-un proces inceput de mai multi ani la nivel mondial referitor al completarea PIB, sub presiunea miscarii altermondialiste si a ONG-urilor de profil.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău