Bruxelles-ul va publica din 2010 un indice de presiune ecologica, in afara de PIB
Data publicarii: 09-09-2009 | MediuTabloul indicatorilor economici din Uniunea Europeana, dominat in prezent de produsul intern brut (PIB) si de rata somajului, se va imbogati in 2010 cu un "indice de presiune ecologica", a anuntat comisarul european de mediu, Stavros Dimas, citat de AFP.
O versiune pilot a acestui indice va fi publicata pe baza anuala in 2010 si va avea ca efect reflectarea poluarii si a oricarei alte atingeri asupra mediului pe teritoriul UE, a mai precizat Dimas.
Scaderea indicelui va insemna ca au fost facute progrese in protectia mediului. Indicele de presiune a mediului va include aspecte ale schimbarii climatice si utilizarii energiei, biodiversitatii, poluarii aerului si apei sau productiei de deseuri.
Cercetarile vor fi de asemenea intensificate pentru a dezvolta un indicator global de "calitate a mediului", care va lua in calcul numarul cetatenilor care traiesc intr-un mediu sanatos sau imbunatatirea indicatorilor sociali existenti, pentru a evalua mai bine calitatea vietii.
CE vrea sa publice indicatorii sociali si ecologici mai rapid, deoarece acest tip de date nu este in prezent disponibil decat cu o intarziere de cativa ani, in timp ce datele economice cheie apar la interval de cateva saptamani.
"Pentru a schimba lumea, trebuie sa schimbam modul in care o intelegem, iar pentru aceasta avem nevoie sa vedem dincolo de produsul intern brut, indicator care este luat in calcul din 1930", a mai spus Dimas.
El a mai aratat ca, desi produsul intern brut al unei tari poate creste cand se vinde lemnul dintr-o padure, taierea acestei paduri constituie o problema ecologica.
Proiectul se inscrie intr-un proces inceput de mai multi ani la nivel mondial referitor al completarea PIB, sub presiunea miscarii altermondialiste si a ONG-urilor de profil.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?