Bancile care au dat credite au castigat cota de piata, iar cele care nu au mai vrut sa vanda bani pierd teren
Data publicarii: 12-09-2009 | Finante-BanciRezultatele sistemului bancar autohton dupa prima jumatate de an in care creditarea a mers extrem de lent arata clar ca in Romania bancile continua sa fie o afacere profitabila.
Per ansamblu, profiturile bancilor s-au "subtiat". Unele au intrat pe pierderi, insa, in mod cert, nimeni nu a avut nevoie de sprijinul statului, respectiv de salvarea din faliment, ca in alte state europene. Cifrele de acum reflecta calculele facute de bancheri la sfarsitul anului 2008, in primele luni de criza romaneasca.
Din ce au scos totusi bani banci ca BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac si CEC, aflate in top zece dupa rezultatele financiare la 30 iunie? "Si in 2009, bancile au continuat sa crediteze, dar numai pe cine merita. Am creditat si clienti noi, cu situatii financiare bune. Ne-am ocupat si de clientii cu probleme in rambursarea ratelor si am facut restructurari de imprumuturi in cazul celor solvabili. Am aplicat tot felul de solutii, pentru ca asta este afacerea noastra", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie al bancii. Per total, in primele sapte luni, soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 181 milioane de lei fata de sfarsitul lui 2008, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei. Creditul in valuta a mers insa mai bine decat cel in lei, inregistrand un plus de 3,56 miliarde lei la nivelul soldului, fata de creditul in lei, care a scazut cu 3,74 miliarde de lei in perioada analizata.
BRD, cel mai mare profit din industrie
In primele sase luni, BCR, cea mai mare banca din sistem dupa activele nete, se claseaza pe locul doi dupa marimea profitului, cu un plus de 75,8 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar. Cel mai mare profit l-a realizat BRD (101 milioane de euro), insa cota sa de piata a scazut cu 0,7%, in timp ce BCR a castigat 0,1%. In schimb, a treia banca din top dupa activele nete, Volksbank, a iesit pe minus, inregistrand o pierdere neta de 36 milioane de euro, insa a reusit sa-si pastreze cota de piata de la finele anului trecut, de 6,8%.
De departe, CEC Bank, singura banca de stat, a facut cel mai mare salt la nivelul cotei de piata, castigand un plus de 1,2%, pana la 5,5%. "Acesta este rezultatul indemnului guvernamental privind creditarea", explica Baltazar. Intr-adevar, imprumuturile acordate companiilor de catre banca de stat au inregistrat un avans de 65,7% in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pe segmentul populatiei, cresterea a fost de 16,5%. Per total, creditele date de CEC au sporit cu 32,3% in intervalul analizat.
Dintre primele zece banci, cea mai mare piedere neta dupa sase luni a avut-o Bancpost (117 milioane de euro).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice