CSA permite si asiguratorilor sanctionati in ultimii doi ani sa participe la PAID
Data publicarii: 20-09-2009 | Finante-BanciComisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a eliminat, dintr-o norma a legii asigurarii obligatorii, prevederile care interziceau firmelor sanctionate in ultimii doi ani cu limitarea sau interzicerea activitatii sa participe la constituirea PAID.
Astfel, potrivit unui ordin recent, arbitrul pietei asigurarilor mentine, pentru participarea la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), doar conditia ca, la data solicitarii autorizatiei, societatile sa nu aiba activitatea limitata sau interzisa.
Printre companiile sanctionate in 2008 cu interzicerea temporara a activitatii sunt Uniqa Romania (fosta Unita) si Certasig, ambele societati avand depuse acte care sa ateste CSA ca pot sa incheie asigurari obligatorii de locuinte din punct de vedere legal.
Uniqa Romania a fost sanctionata deoarece noii actionari ai societatii, din grupul Uniqa, nu au solicitat avizul CSA pentru schimbarile in conducere, iar societatea Certasig nu prezentase structura detaliata a actionariatului direct si indirect.
Potrivit CSA, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor va avea un capital social de cel putin 12 milioane de euro, iar un asigurator va putea detine o participatie de cel mult 15% din PAID. Grupul de initiativa pentru infiintarea PAID a propus ca participatia minima la capitalul social al PAID sa fie de 250.000 euro.
Insa mai putin de 20 de asiguratori din cei peste 40 de pe piata s-au aratat interesati sa incheie asigurari obligatorii de locuinte, motiv pentru care capitalul social al PAID ar putea fi cu mult sub cel minim prevazut de norme.
Surse din piata declarau recent, pentru NewsIn, ca arbitrul asigurarilor ar putea fi nevoit sa aprobe un capital social sub cel minim prevazut initial, mai ales ca firmele Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, toate controlate de Vienna Insurance Group (VIG), nu vor mai participe la capitalul PAID, nemaifiind interesate sa incheie astfel de asigurari. Cauza principala ar fi nemultumirile legate de forma actuala a legislatiei privind asigurarile obligatorii de locuinte.
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online