EIU se asteapta ca economia Romaniei sa scada cu 7,5% in 2009 si sa-si reia cresterea in 2010

Data publicarii: 28-09-2009 | Economie

Economist Intelligence Unit (EIU) anticipeaza o scadere a economiei Romaniei cu 7,5% in 2009 si estimeaza reluarea cresterii economice din 2010, cu 1%, insa nu exclude contractia mai mare a PIB sau prelungirea recesiunii, "mai ales daca va fi nevoie si de alte masuri de austeritate".

"Ne asteptam la continuarea scaderii economice trimestru fata de trimestrul anterior si in perioada iulie-septembrie, in conditiile in care consumul intern continua sa se tempereze, urmata de o imbunatatire in trimestrul IV, ceea ce va reduce nivelul contractiei anuale ca rezultat al efectului de baza. Drept urmare, prognozam o scadere a produsului intern brut (PIB) real cu 7,5% in 2009", se arata in raportul EIU din septembrie.

In 2010, analistii EIU se asteapta la o recuperare "modesta", cu o crestere a produsului intern brut de 1%, "ajutata de corectia cursului de schimb la inceputul lui 2009".

In acest sens, raportul mentioneaza ca declinul economiilor din zona euro in 2009 si in 2010 va duce la inrautatirea pietelor de export ale Romaniei, iar investitiile vor fi deteriorate prin dificultatea de obtinere a finantarii externe si prin restrangerea creditului.

"Exista riscul ca recesiunea sa se adanceasca sau sa se prelungeasca si mai mult decat in scenariul nostru de baza, mai ales daca va fi nevoie si de alte masuri de austeritate in 2010 si 2011 pentru a aduce deficitele bugetare in linie cu tintele UE", mai arata raportul.

"Cu toate acestea, pachetul de asistenta externa va ajuta guvernul sa finanteze deficitul bugetar si deficitul de cont curent si ar trebui sa previna o contractie mai puternica a productiei", sustin analistii EIU.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: