Circa 48% dintre proiectele de constructie de tip retail sunt in faza de executie sau amenjare

Data publicarii: 28-09-2009 | Actualitate

Circa 48% din cele 350 de proiecte anuntate de la inceputul anului si pana in prezent pentru segmentul constructiilor cu destinatie retail sunt in faza de executie sau amenajare, restul de 52% fiind in stadiu de intentie, proiectare sau licitatie, potrivit datelor furnizate de compania IBC.

Potrivit companiei care realizeaza studii de piata pentru domeniul constructiilor IBC Focus, de la inceputul anului si pana in prezent au fost anuntate 350 de proiecte pentru domeniul de interes retail, adica pentru santiere care au ca functiune finala de showroom (auto, materiale, showroom expozitional), cash&carry, hypermarket, bricolaj, supermarket, magazin, mall/centru comercial, statie carburanti, etc.

Totodata, aproximativ 52% dintre acestea se aflau, la data verificarii de catre consultantii IBC Focus, in stadiul de intentie, proiectare sau licitatie, adica santiere viitoare. In ceea ce priveste santierele deja demarate, in constructie sau amenajare, (adica restul de 48%), dintre acestea 79% sunt in executie, fata de 21% in amenajare.

Principalele orase in care au fost anuntate santiere pentru segmentul de retail sunt Bucuresti, care ocupa 7,14% din numarul total, Galati, cu 5%, Oradea si Slobozia, amandoua cu cate 4%, si Craiova, cu 3%.

"In perioada iulie-august existau 46 de proiecte in derulare verificate de consultantii nostri, adica aflate in faza de amenajare sau constructie, dintre care 43% sunt clasificate ca fiind proiecte mari din punctul de vedere al suprafetei, adica depasesc 3.000 de metri patrati", se arata intr-o analiza a companiei IBC Focus, realizata pe baza informatiilor cumulate de raportuldeinvestitii.ro.

Conform analizei, in luna august 2009 erau in derulare 1.100 de santiere civile, industriale si infrastructura, dintre care 176 faceau parte din segmentul industrial. De asemenea, 22% dintre constructii au functie in industria alimentara, 18% fac parte din segmentul industrial, partea de productie, iar 16% au functie logistica. Segmentul retailului a detinut 12% din numarul total de proiecte analizate in luna august.

In ceea ce priveste celelalte segmente ale constructiilor, potrivit IBC Focus, pentru cladirile rezidentiale private au fost anuntate pana in prezent circa 972 de proiecte. Segmentul cu cele mai multe investitii din sectorul constructiilor este cel al infrastructurii, cu 2.700 de proiecte, in principal datorita faptului ca acestea sunt sustinute de tendinta actuala de a se construi cu sustinerea financiara a autoritatilor. Totodata, pentru partea de santiere industriale, au fost anuntate pana in prezent 813 proiecte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: