Costul scandalului politic depaseste miliardul de euro

Data publicarii: 02-10-2009 | Economie

Bursa, ratingurile de tara si imprumuturile de la UE risca sa se duca de rapa, noteaza Cotidianul. Bursa de la Bucuresti a pierdut joi 790 de milioane de euro, reprezentand diminuarea capitalizarii bursiere ca urmare a scaderii indicilor bursieri in medie cu 2% si a deprecierii leului fata de euro. Evolutia este strans legata de criza politica, afirma Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

"Daca va continua criza politica se va scumpi cu siguranta creditul pentru Romania cu 1-2 puncte procentuale. Asta deoarece bancile din Romania se refinanteaza de pe pietele internationale, iar cum Romania va fi perceputa ca o tara riscanta, banii vor fi luati cu un cost mai mare. La randul lor, bancile vor acorda credite mai scumpe.

Vor fi afectate in general creditele pe termen scurt care trebuie refinantate", spune analistul Bogdan Baltazar. "Daca criza politica va continua, exista riscul ca si creditul pentru Romania sa se scumpeasca. Nu as putea spune cu cat anume, deoarece nu stiu daca viitorul guvern isi va mai respecta sau nu angajamentul fata de FMI", zice Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank. Cum la finalul lunii iulie datoria externa a Romaniei cu scadenta pana intr-un an era de 17 miliarde de euro, o scumpire a creditului cu 2% va costa minimum 340 de milioane de euro.

Un alt cost va veni din partea investitorilor straini. "Strainii care au deja afaceri in Romania isi vor continua planurile initiale de investitii prevazute pentru acest an, deoarece cunosc Romania si metehnele ei. In schimb, investitorii straini care doreau sa investeasca in acest an in tara s-ar putea sa-si amane investitiile deoarece un mediu politic nestabil nu este vazut cu ochi buni de acestia", mai spune Baltazar.

Si Leo Gherghina, partener la fondul Societe Generale Central and Eastern Europe crede ca actuala criza politica va alunga investitorii straini noi. "De regula, investitorii straini aflati la primul contact cu o tara aleg sa nu mai investeasca sau isi amana planurile de investitii daca are loc o criza politica", spune Leo Gherghina. Datele de la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) arata ca aceasta monitorizeaza, in prezent, 22 de proiecte de investitii in faza de intentie, cu o valoare de peste 1,5 miliarde de euro si care ar putea genera in jur de 6.230 de locuri de munca. Din aceste proiecte o mare parte cu siguranta nu se vor realiza.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: