Pogea spune ca salariul minim trebuie sa creasca pentru a reduce munca la negru
Data publicarii: 07-10-2009 | EconomieMinistrul interimar al Muncii, Gherghe Pogea, a declarat ca majorarea salariului minim pe economie trebuie sa aiba loc, iar aceasta masura va duce la cresterea indirecta a veniturilor publice si la reducerea efectelor negative ale muncii la negru.
"Cresterea salariului minim trebuie sa aiba loc, intrucat in urmatorul interval de timp Romania intra in zona euro si va trebui sa intram cu un nivel al salariilor apropiat de cel al tarilor care au aderat inaintea noastra", a apus Pogea.
"Referitor la salariul minim pe economie, acesta este un subiect extrem de important. Le-am spus reprezentantilor confederatiilor sindicale ca agreem in principiu aceasta majorare a salariului minim pe economie, dar acest lucru va trebui obligatoriu discutat inclusiv cu cei care in ultima instanta asigura salariile lucratorilor, adica organizatiile patronale", a adaugat el.
Fostul ministru al muncii, Marian Sarbu, afirma in 8 septembrie ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.
"Voi milita in Guven ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper ca Executivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern, dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", declara Sarbu.
Ministrul interimar al Muncii a invitat marti reprezentantii patronatelor la discutii la ora 16:00, dupa ce in cursul diminetii a discutat cu liderii confederatiilor sindicale pe aceasta tema si a anuntat ca joi, la ora 9:30, va avea loc o noua intalnire cu patronatele si sindicatelor pe aceasta tema.
Pogea a mai spus ca le-a cerut sindicatelor sa vina pana marti cu propuneri legate de cresterea gradului de absorbtie a somerilor si cu propuneri pentru noi proiecte de investitii in economie.
In ceea ce priveste nemultumirile sindicatelor legate de actuala forma a Legii unitare de salarizare, Pogea a precizat ca, in termen de 15 zile de la data promulgarii legii de catre presedinte, va da un ordin pentru constituirea comisiei interministeriale din care vor face parte si reprezentantii sindicatelor, ce va putea aduce corectiile necesare la Legea unitara pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor.
Ministrul a mai spus ca la intalnirea de marti cu sindicatele s-a mai discutat si despre renegocierea pachetului de legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, dezvoltarea economiei nationale, Pactul pentru Ocupare, asigurarea protectiei lucratorilor aflati temporar fara loc de munca si proiectul de lege a pensiilor.
Reprezentantii sindicatelor vor organiza miercuri un mare miting de protest in Piata Universitatii din Bucuresti, la care anunta participarea a peste 20.000 de sindicalisti, una dintre revendicari fiind cresterea salariului minm la 740 lei in 2010 si la 1.300 lei in 2014, cand ar trebui sa reprezinte jumatate din salariul mediu.
Vicepresedintele Cartel ALFA, Octavian Luca, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca salariul minim pe economie trebuie sa creasca "la cel putin 705 lei" si spera sa se ajunga la un acord joi pe aceasta tema dupa intalnirea pe care o vor avea si cu patronatele.
Presedintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca circa 800.000 de angajati sunt platiti lunar cu salariul minim de 600 lei, iar alti 700.000 primesc lunar doar 700 de lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial