Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut in august cu 12,1% fata de luna similara din 2008
Data publicarii: 07-10-2009 | EconomieCifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in august cu 12,1% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).
Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost usor mai pronuntat, de 12,2%, fata de august 2008.
In a opta luna a acestui an, cel mai important declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 20,3%, urmat de scaderea cu 12,8% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In plus, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au micsorat cu 3,4% fata de aceeasi luna din 2008.
In august, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 43,8% fata de luna similara a anului trecut, pe fondul reducerii cu 54,1% a vanzarilor de autovehicule.
Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au micsorat cu 20,6% fata de august 2008, determinate in principal de injumatatirea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-55%).
Afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 0,4% fata de iulie
Fata de iulie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au crescut pe ansamblu cu 0,4% in august, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au sporit cu 3,9%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a avansat cu 0,4% fata de luna precedenta. In schimb, cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare a scazut cu 1,1%.
In serie bruta, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut pe ansamblu cu 1,5% in august fata de iulie.
Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in august cu 1,7% fata de luna precedenta, in timp ce serviciile de piata prestate populatiei au avut in august o cifra de afaceri cu 2,4% mai mica fata de iulie, in serie ajustata.
In primele opt luni, comertul cu amanuntul a scazut cu 10,6%
In primele opt luni, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 10,6%, dupa diminuarile cu 18,2% inregistrate de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si cu 9,4% din vanzarile de produse nealimentare. Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a scazut cu 2,2%.
In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost de 10,5% intre 1 ianuarie si 31 august, comparativ cu nivelul din perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu peste o treime (38%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 46,9%.
Cat priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 13,1%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial