Capitalul social al PAID a fost varsat de cei 13 asiguratori, seful Omniasig a fost numit presedinte
Data publicarii: 09-10-2009 | Finante-BanciCei 13 asiguraratori care vor incheia polite de asigurare obligatorie a locuintelor au varsat sumele angajate anterior ca participatie la capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care insumeaza 4,55 milioane euro, au declarat surse din piata.
In cadrul sedintei consiliului de administratie al PAID, care a avut loc joi, Constantin Toma, presedinte al companiei de asigurari Omniasig, a fost ales presedintele PAID, in timp ce Radu Mustatea, seful directoratului Astra Asigurari, a fost numit vicepresedinte.
Capitalul social cu care se constituie PAID este, astfel, semnificativ sub cel prevazut initial de arbitrul asigurarilor, de cel putin 12 milioane euro, in conditiile in care au primit aprobare din partea arbitrului asigurarilor doar 13 asiguratori din cei 16 interesati sa incheie polite de asigurare a locuintelor.
"Miercuri (7 octombrie n.r.) a fost ultima zi in care cei 13 asiguratorii trebuiau sa verse suma angajata anterior la capitalul social al PAID. Urmeaza ca documentele sa fie trimise catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru autorizarea societatii si a conducerii acesteia", au mentionat sursele citate.
Din cei 13 asiguratori participanti la PAID, doar trei companii - Astra Asigurari, Groupama Romania si Clal Romania - au participatia maxima admisa de legislatie, de 15% din capitalul social, Uniqa Asigurari reducandu-si ulterior participatia la nivelul minim admis de lege.
La capitalul social al PAID au mai participat Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns Romania, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, Certasig, Carpatica Asig, City Insurance, ABC Asigurari.
Initial se angajasera 16 asiguratori sa participe la PAID, insa dosarele asiguratorilor Fata Asigurari, Garanta si Forte Asigurari (fosta Irasig) au fost respinse de CSA, deoarece nu indeplinisera toate conditiile legale pentru a participa la PAID.
Consiliul de administratie al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) are sapte membri, din care cinci din partea firmelor care urmeaza sa incheie asigurari obligatorii de locuinte, iar doi sunt numiti de arbitrul asigurarilor.
Alti asiguratori ar putea participa la PAID ulterior, dupa constituirea Pool-ului, daca indeplinesc conditiile. Grupul de initiativa pentru infiintarea PAID a propus ca asiguratorii care vor sa incheie asigurari obligatorii de locuinte sa participe la capitalul social al PAID cu cel putin 250.000 euro.
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online