Bursa a cerut Finantelor eliminarea si in 2010 a impozitului pe profit obtinut din piata de capital
Data publicarii: 09-10-2009 | BursaBursa de Valori Bucuresti a solicitat Ministerului de Finante sa nu impoziteze nici in 2010 profitul obtinut pe piata de capital, pentru a incuraja in continuare investitorii sa tranzactioneze, a declarat Stere Farmache, presedintele operatorului de piata.
"Mi se pare ca actualul context de piata nu a fost favorabil, iar scutirea de impozit este un regim care are o aplicabilitate foarte limitata, doar pentru anul 2009", a spus Farmache
Pe de alta parte, baza de impozitare este oricum foarte mica si nu credem ca nivelul de impozitare ar reprezenta o sursa importanta de venit pentru buget. Ar trebui sa fie crescuta baza de impozitare, iar cand vom ajunge la o masa critica, atunci ar putea fi aplicata", a adaugat seful Bursei.
Executivul aprobase in octombrie anul trecut modificarea codului fiscal pentru suspendarea impozitul pe castigurile rezultate din piata de capital aferente anului 2009, in vederea sprijinirii investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
In prealabil, ministrul de finante de la acea vreme, Varujan Vosganian, facuse aceasta propunere, in urma discutiilor purtate cu primul ministru, pentru a aduce incredere pe Bursa de la Bucuresti, puternic afectata de criza internationala.
"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica codul fiscal, suspendand pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", spunea anul trecut Vosganian.
Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital a fost suspendat astfel pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung. Inainte de aceasta modificare adusa codului fiscal, impozitul pentru castigurile din investitii pe piata de capital este de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?