Guvernul redistribuie 220-280 milioane euro in
Data publicarii: 09-10-2009 | Finante-BanciGuvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 banci implicate in programul "Prima Casa", care au consumat foarte putin din plafonul garantiilor atribuite si va redistribui sumele bancilor care au acordat cele mai multe credite, a spus presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Astfel, reprezentantul FNGCIMM, Aurel Saramet, a precizat ca 7-8 banci au consumat intre 0 si 3% din plafoanele de garantii, iar sumele nefolosite vor fi redistribuite.
El a precizat, dupa intalnirea cu premierul Emil Boc, ca primele banci in functie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank si Raiffeisen Bank, iar primele patru banci acopera 88% din totalul sumelor consumate pana acum.
In ceea ce priveste CEC Bank, Saramet a spus ca intr-o perioada a existat "un avant ceva mai puternic" la creditele in lei, dar pentru ca acestea sunt mai scumpe decat cele in euro, in acest moment nu exista o "dinamica satisfacatoare". "Am discutat cu CEC Bank, cauta alte solutii, dar cu certitudine vom redistribui o parte din bani si de la CEC", a spus el.
Presedintele Fondului a mai spus ca trei banci nu au consumat "niciun leu" din plafonul de garantii, iar alte patru-cinci banci au avut un "consum" de 0,1 - 3%. Acesta a declarat ca nu poate nominaliza bancile care se afla in aceasta situatie.
"Tuturor acestor banci le vom lua o parte dintre sumele alocate pentru a le redistribui", a spus Saramet. "Totalul sumelor alocate (in urma redistribuirii n.r.), dupa primele estimari, se ridica undeva intre 220 si 280 de milioane de euro", a declarat el.
Presedintele Fondului a adaugat ca 25,5% din cele aproximativ 4.800 de case achizitionate pana in prezent prin Programul "Prima Casa" sunt construite dupa anul 2008. La noua realocare vor fi acordate separat fonduri - aproximativ 30-40% din acestea - pentru case care urmeaza sa fie construite.
Numarul de zile in care este solutionat un dosar de creditare prin Prima Casa a scazut cu zece zile, de la 47-48 de zile in perioada anterioara, a mai spus acesta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online