Cursul va fi tinut in frau de alegeri. Leul e ocolit chiar si de speculanti

Data publicarii: 13-10-2009 | Finante-Banci

Investitorii se feresc sa mai parieze pe leu, fie pe apreciere, fie pe depreciere. Toti asteapta sa vada ce se intampla dupa alegerile prezidentiale.

Cursul leului este intins la maximum. De o parte se afla BNR, care cheltuieste bani buni pentru a-l tine cat mai jos, iar pe cealalta este mediul politic, care, prin instabilitatea pe care o creeaza sperie investitorii straini fortand deprecierea.

Leul a mai pierdut ieri 0,64 bani fata de euro, BNR anuntand un curs oficial de 4,2830, cel mai prost pentru moneda nationala din ultimile sase luni si jumatate. Dealerii, cei care opereaza tranzactiile de pe piata monetara, in baza carora se calculeaza cursul, sustin ca, momentan, cursul nu are cum sa se aprecieze din cauza instabilitatii politice.

"Leul nu se apreciaza pana nu se termina zgomotul politic. Asta desi BNR face eforturi pentru a mentine cursul. Parerea mea este ca exista un fel de acord tacit conform caruia cursul nu va depasi 4,3 lei/euro in perioada urmatoare, respectiv a alegerilor", a declarat pentru Gandul un dealer.

Influenta directa a scandalului politic asupra leului este cu atat mai evidenta cu cat, de obicei, leul se inscrie in tendinta regionala, a Europei Centrale si de Est, care a fost pozitiva luni, respectiv de apreciere, cu bursele si monedele din aceasta regiune "pe verde".

Integral in Gandul