CNIPMMR propune prelungirea si in 2010 a impozitarii speciale a IMM-urilor cu 3%

Data publicarii: 13-10-2009 | Afaceri

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) propune prelungirea impozitarii speciale a IMM-urilor cu 3% si in 2010, a declarat, marti, in cadul unei conferinte, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Termenul prevazut in lege expira la sfarsitul lui 2009. Propunem prelungirea impozitarii speciale a IMM-urilor cu 3% si in 2010", a spus presedintele CNIPMMR.

De asemenea, acesta a precizat ca, in afara acestei propuneri, Consiliul a elaborat alte 26 de masuri prioritare pentru contracararea efectelor crizei economice.

Astfel, printre cele mai importante masuri propuse de CNIPMMR se numara reglementarea in regim de urgenta a extinderii masurilor adoptate prin Legea privind comercializarea produselor alimentare, privind protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale, si accelerarea platilor comerciantilor catre toate IMM-urile furnizoare din industria usoara, mobila sau produse chimice.

"Este anormal ca pe rafturile marilor magazine, la anumite segmente, sa gasim numai produse de import, cand avem in tara mii de producatori", a spus Nicolescu.

Totodata, IMM-urile propun reducerea cu trei sau patru procente a contributiilor sociale si cu minimum 50% a impozitului pe cladiri si teren, raportat la scaderea valorii de piata a acestora, precum si cresterea accesului la achizitiile publice prin reducerea pentru IMM-uri cu 50% a conditiilor stabilite pentru experienta similara sau generalizarea obligatiei publicarii in SEAP a anunturilor privind organizarea procedurii cumpararii directe.

O alta propunere se refera la elaborarea unui plan national de actiuni cu privire la implementarea Small Business Act, adoptat de Uniunea Europeana in decembrie 2008.

"Sunt zeci de masuri, noi nu trebuie decat sa le adaptam la realitatile noastre. Suntem dispusi ca impreuna cu cei din ministerul IMM-urilor sa elaboram un astfel de plan pentru anul urmator", a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Printre masurile propuse de CNIPMMR se regasesc si cele referitoare la reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru impozite si contributii la fondurile de asigurari sociale de la 1% la 0,05% pe zi, precum si la modificarea OUG pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, in sensul eliminarii garantiilor impuse pentru amanarea platii obligatiilor fiscale pentru sumele respective si diminuarii cu 50% a penalitatilor pe perioada amanarii aprobate.

NewsIn