Ford Europe: Nu stim in cat timp vanzarile de pe piata romaneasca vor trece pe crestere
Data publicarii: 13-10-2009 | AutoFord tinteste o crestere a cotei de piata in Romania, insa nu poate preciza daca punctul maxim al crizei a fost atins si nici in cat timp vanzarile de pe piata autohtona vor trece pe crestere, a declarat vicepresedintele Ford pentru Marketing, Vanzari si Service, Ingvar Sviggum.
"Compania Ford isi propune imbunatatirea cotei de piata in Romania, ca si pe celelalte piete pe care este prezenta pentru anul viitor. Va fi o misiune dificila pentru ca si industria se afla in impas, ca in restul Europei. Cu pasi mici insa vom ajunge sa avem si crestere", a declarat in cadrul unei teleconferinte, vicepresedintele Ford pentru Marketing, Vanzari si Service, Ingvar Sviggum.
Oficialul Ford a mai precizat ca nu stie cand va fi atins punctul maxim al crizei in Romania, insa piata auto autohtona ar putea fi ajutata de tarile care deja au trecut pe crestere.
"Nu stim daca in Romania a fost atins punctul maxim al crizei economice sau daca acesta va veni in curand. Totusi, Romania se afla aproape de Germania, tara in care s-a trecut deja pe crestere, iar acest lucru ii poate fi favorabil", a adaugat Sviggum.
Desi Ingvar Stiggum declara, cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt, ca este posibil ca in 2010 sa fie introdusa pe piata din Romania divizia de finantare a companiei, in prezent nu s-a luat inca nicio decizie in acest sens la nivelul Ford Europe.
"Importatorul este responsabil pentru vanzarile din Romania, iar noi lucram foarte strans cu acesta", a mai spus Sviggum.
Ford Europe a anuntat luni ca in luna septembrie a atins o cota de piata de 10% pe principalele piete, performanta neatinsa in nicio luna din septembrie 2001. In cele 19 principale piete de desfacere, Ford a vandut, luna trecuta, 152,600 masini noi, cu 12,3% mai mult decat in septembrie 2008.
In primele noua luni ale acesti an, Ford a vandut 1.097.000 vehicule in cele 19 piete principale, in scadere cu 4,5% fata de ianuarie-septembrie 2008, respectiv cu 51.000 unitati mai putin. Conform Ford, scaderea industriala in aceasta perioada a fost de 9,7%. Pe cele 51 de piete pe care compania Ford Europe este prezenta au fost inregistrate vanzari de 1.243.700 vehicule, in crestere 12,2% fata de 2008.
Cele mai bine vandute modele Ford in luna septembrie pe cele mai importante 19 piete europene au fost Fiesta (51.400 unitati), Focus (32.100) si Mondeo (13.300). Pe primele trei luni ale anului, cele mai vandute modele au fost Fiesta (350.800 unitati), Focus (232.100 unitati) si Transit (90.800 unitati).
Cele 19 piete principale pentru Ford sunt Austria, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia si Elvetia. Ford raporteaza vanzarile din Estonia, Letonia si Lituania prin Compania Nationala Finlandeza de Vanzari, astfel ca vanzarile din cle trei state baltice sunt incluse in Euro 19. Euro 21 este alcatuit din cele 19 piete principale plus Rusia si Turcia.
Tarile care fac parte din Pietele Directe Europene sunt: Albania, Algeria, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Egipt, Georgia, Gibraltar, Kazahstan, Kirgiztan, Libia, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, Maroc, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turkmenistan, Tunisia, Ucraina si Uzbekistan.
Conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, in primele opt luni din acest an, Ford a comercializat un numar total de 6.562 unitati, autoturisme si vehicule comerciale usoare.
Ford detine in Romania fabrica de la Craiova. La 8 septembrie, cu ocazia prezentarii primei masini asamblate in Romania, presedintele Ford Europe, John Fleming, a declarat ca in 2009 vor fi produse cel mult 2.000 unitati din gama Ford Transit Connect.
"Productia va fi scazuta anul acesta intre 1.000 si 2000 de unitati, si vom creste productia anul viitor, insa nu stim exact cand se va intampla asta. Trebuie sa tinem cont de faptul ca piata a scazut in Europa la 50% din capacitate. Daca economia se imbunatateste, vom creste si productia", a spus Fleming.
La ceremonia de lansare a primului autovehicul produs la Craiova, Fleming a spus ca investitiile in fabrica de la Craiova vor continua, suma alocata urmand sa fie de 775 de milioane de euro.
"As dori sa spun ca aici, la Craiova, se va construi o noua masina mica, despre care nu va spun nimic, dar este un proiect deosebit. Tot ceea ce va pot spune este ca nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Fiti cu ochii pe noi", a spus Fleming.
Pentru inceput, productia la fabrica de la Craiova va fi realizata de un singur schimb si este prevazuta sa aiba o cadenta de 60-90 de masini pe zi, urmand ca, in functie de cererea de pe piata, aceasta sa creasca si sa atinga 300.000 de autovehicule si 300.000 de motoare pe an, asa cum s-a angajat in momentul in care a achizitionat fabrica.
Fata de aceste date, Ford Europe nu a dorit sa faca nicio precizare suplimentara.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă