Romania a avut in august primul excedent de cont curent din ultimii 7 ani, de 268 mil euro
Data publicarii: 13-10-2009 | EconomieRomania a inregistrat in august, pentru prima data in ultimii sapte ani, excedent de cont curent, in valoare de 268 milioane euro, provenit in special de pe segmentul tranferurilor curente, unde au avut loc, probabil, intrari mari de fonduri europene, considera analistii chestionati de NewsIn.
Romania nu a mai inregistrat excedent al balantei de plati din luna august 2002, cand acesta s-a plasat la circa 110 milioane dolari.
"In august am avut, pe segmentul transferurilor curente, intrari foarte mari, de 932 milioane euro. Cred ca acestea au fost preponderent pe segmentul guvernamental, posibil sa fi intrat fonduri europene sau ajutoare de stat, cum ar fi despagubirile pentru seceta", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
Pe de alta parte, el subliniaza ca intrarile din transferuri curente au ajuns la o valoare importanta si in luna august 2008, de 1,5 miliarde euro, evolutie determinata si de sumele de la romanii care lucreaza in strainatate si ajung, in perioada concediilor, in Romania.
Anghel a afirmat ca, avand in vedere nivelul la care a ajuns deficitul extern dupa primele 8 luni, de 2,45 miliarde euro, exista posibilitatea ca acesta sa se restranga "peste orice asteptari" pana la finalul anului, in functie si de importurile de energie, care se fac de obicei in ultimele luni.
Potrivit prognozei FMI, deficitul de cont curent s-ar putea ajusta pana la 5,5% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB in 2008. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza un nivel al deficitului extern de 4,6% din PIB la finalul acestui an.
"Avand in vedere evolutia din ultimii ani, deficitul de cont curent se adanceste mai mult in a doua parte a unui an decat in prima. Daca nu apar importuri semnificative de energie in ultimele luni din an, este posibil sa vedem deficitul extern ajustat dincolo de orice asteptari", a spus economistul-sef al BCR.
Totodata, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, a declarat ca inregistrarea unui excedent de cont curent in august era "de asteptat", corectia deficitului extern situandu-se pe tendinta din ultimul an, determinata de scaderea puternica a consumului.
"Reducerea foarte puternica a consumului a dus si la scaderea importurilor, intr-o masura care arata magnitudinea crizei din Romania. Avem doua efecte, o data asupra consumului gospodariilor, in al doilea rand asupra productiei firmelor romanesti", a explicat Lungu.
Pe de alta parte, faptul ca inflatia este mai persistenta in Romania, in ciuda reducerii drastice a consumului, este determinat de "lipsa capitalului de productie in plan intern" si de "rigiditatea companiilor", care nu-si adapteaza marjele de profit pentru produsele finite, mai considera Laurian Lungu.
In septembrie, inflatia anuala s-a plasat la 4,94%, nivel similar celui din luna anterioara, de 4,96%.
Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,6% in primele opt luni din 2009, la 2,449 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, arata datele publicate de BNR.
Fata de luna iulie, cand deficitul balantei de plati a insumat 2,717 miliarde euro, deficitul extern s-a restrans in august cu 268 milioane euro.
In primele opt luni din 2008, deficitul de cont curent insumase 11,445 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI