Romania a avut in august primul excedent de cont curent din ultimii 7 ani, de 268 mil euro
Data publicarii: 13-10-2009 | EconomieRomania a inregistrat in august, pentru prima data in ultimii sapte ani, excedent de cont curent, in valoare de 268 milioane euro, provenit in special de pe segmentul tranferurilor curente, unde au avut loc, probabil, intrari mari de fonduri europene, considera analistii chestionati de NewsIn.
Romania nu a mai inregistrat excedent al balantei de plati din luna august 2002, cand acesta s-a plasat la circa 110 milioane dolari.
"In august am avut, pe segmentul transferurilor curente, intrari foarte mari, de 932 milioane euro. Cred ca acestea au fost preponderent pe segmentul guvernamental, posibil sa fi intrat fonduri europene sau ajutoare de stat, cum ar fi despagubirile pentru seceta", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
Pe de alta parte, el subliniaza ca intrarile din transferuri curente au ajuns la o valoare importanta si in luna august 2008, de 1,5 miliarde euro, evolutie determinata si de sumele de la romanii care lucreaza in strainatate si ajung, in perioada concediilor, in Romania.
Anghel a afirmat ca, avand in vedere nivelul la care a ajuns deficitul extern dupa primele 8 luni, de 2,45 miliarde euro, exista posibilitatea ca acesta sa se restranga "peste orice asteptari" pana la finalul anului, in functie si de importurile de energie, care se fac de obicei in ultimele luni.
Potrivit prognozei FMI, deficitul de cont curent s-ar putea ajusta pana la 5,5% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB in 2008. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza un nivel al deficitului extern de 4,6% din PIB la finalul acestui an.
"Avand in vedere evolutia din ultimii ani, deficitul de cont curent se adanceste mai mult in a doua parte a unui an decat in prima. Daca nu apar importuri semnificative de energie in ultimele luni din an, este posibil sa vedem deficitul extern ajustat dincolo de orice asteptari", a spus economistul-sef al BCR.
Totodata, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, a declarat ca inregistrarea unui excedent de cont curent in august era "de asteptat", corectia deficitului extern situandu-se pe tendinta din ultimul an, determinata de scaderea puternica a consumului.
"Reducerea foarte puternica a consumului a dus si la scaderea importurilor, intr-o masura care arata magnitudinea crizei din Romania. Avem doua efecte, o data asupra consumului gospodariilor, in al doilea rand asupra productiei firmelor romanesti", a explicat Lungu.
Pe de alta parte, faptul ca inflatia este mai persistenta in Romania, in ciuda reducerii drastice a consumului, este determinat de "lipsa capitalului de productie in plan intern" si de "rigiditatea companiilor", care nu-si adapteaza marjele de profit pentru produsele finite, mai considera Laurian Lungu.
In septembrie, inflatia anuala s-a plasat la 4,94%, nivel similar celui din luna anterioara, de 4,96%.
Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,6% in primele opt luni din 2009, la 2,449 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, arata datele publicate de BNR.
Fata de luna iulie, cand deficitul balantei de plati a insumat 2,717 miliarde euro, deficitul extern s-a restrans in august cu 268 milioane euro.
In primele opt luni din 2008, deficitul de cont curent insumase 11,445 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă