Un politist roman avertizeaza Australia ca este o tinta usoara pentru autorii de furturi din bancomate
Data publicarii: 14-10-2009 | Finante-BanciUn expert roman in grupari specializate in furturi din bancomate a avertizat marti Australia, in cadrul unui simpozion, ca este considerata o "tinta usoara" de aceste grupari. Potrivit publicatiei australiene "The Age", inspectorul-sef Elvis Tudose, din cadrul Politiei Romane, a declarat ca infractorii internationali sunt dispusi sa isi asume riscul de a fi prinsi din cauza profiturilor masive, mult mai importante decat orice pedeapsa pe care o poate primi un infractor la prima sa condamnare in Australia. Printre gruparile care au comis spargeri in aceasta tara se numara si cea din care facea parte Iustin Covei, fiul unui magistrat craiovean, arestat in urma cu aproximativ o luna.
Inspectorul-sef Elvis Tudose, din cadrul Politiei Romane, a facut acest anunt in cadrul Simpozionului National asupra Infractiunilor privind Identitatea, organizat in Australia. "Aceste bande au descoperit Australia cu ceva timp in urma si ei cred ca este un teritoriu interesant, o tinta usoara", a spus Tudose. "Aveti limite mari de retragere (de numerar) de pe carduri si aveti bancomate vechi, a caror securitate este slaba", a adaugat acesta. Inspectorul a afirmat ca numerosi membri din cadrul acestor grupari infractionale merg in Australia ca turisti, iar unii au mers pana acolo, incat sa obtina cetatenia australiana, sa creeze o baza de date de cunostinte locale, pentru a-i ajuta in activitatile lor ilegale. El a spus ca cea mai noua metoda folosita in Europa este utilizarea de cititoare de carduri false la bancomate, care trimit mesaje catre telefoanele mobile ale infractorilor cu toate detaliile de acces si ale cardului. Infractorii au achizitionat aceste echipamente electronice pe piata neagra de pe Internet.
Tudose a estimat ca o sporire a pedepselor si un nivel sporit de educare si constientizare sunt necesare pentru a lupta impotriva acestui tip de infractiuni. Castigurile obtinute de infractori sunt uriase, a spus el, dand exemplul unei grupari infractionale prinse recent in Victoria, care dadea lovituri de 20.000 de euro pe zi, in conturi australiene. Inainte de a fi prinsa, aceasta grupare infractionala a furat peste 2,3 milioane de dolari de la cetateni din Australia, Iordania si Iran, a precizat Tudose.
O alta grupare care a finantat si coordonat actiuni infractionale pe linia fraudelor cu carti de credit, derulate pe teritoriul Australiei, a fost gruparea din care facea parte si fiul magistratului Covei de la Curtea de Apel Craiova, Iustin Covei. Este vorba de fapt despre trei grupari specializate in fraude cu carti de credit care actionau in special in Australia, Iordania si Tunisia si care erau coordonate de Jean Marin Mihaila, zis Jan, Nicolae Drivan Florin, zis Fulgerica, Ionel Calin, zis Nixon, si Iustin Covei. In total, in acest caz au fost arestate 14 persoane. Potrivit motivarii deciziei Tribunalului Bucuresti, Iustin Covei si celelalte 13 persoane arestate nu regreta faptele si nu accepta ideea ca au incalcat legea.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile