ING: Acordul cu FMI este in pericol in lipsa unui guvern puternic, iar deficitul poate depasi 8,5%

Data publicarii: 14-10-2009 | Finante-Banci

Masurile de reforma necesare vor fi dificil de implementat intr-un mod credibil in lipsa unui guvern puternic, iar acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este amenintat in special de deficitul bugetar, care ar putea ajunge la finalul anului la 8,5-9% din PIB, estimeaza analistii ING.

Tinta fixata de FMI pentru deficitul bugetar este de 7,3% din produsul intern brut (PIB) pentru finalul acestui an, insa analistii ING estimeaza un nivel de 7,7% din PIB si nu exclud chiar un deficit mai mare.

"Un deficit bugetar atat de mare va face necesare masuri dure pentru a-l limita in 2010, in contextul unei reveniri economice slabe in Romania - cu o posibila prelungire a recesiune, in ciuda previziunilor noastre - si politici fiscale mai aspre decat se estima pana acum, ceea ce ar avea un impact negativ asupra cresterii economice pentru o perioada de trei pana la patru ani. Din punctul nostru de vedere, scenariul optimist ar fi o intarziere a platii celei de-a patra transe de la FMI (de la finalul lui martie 2010)", se spune in raportul ING Bank Romania.

Analistii grupului financiar estimeaza ca orice nou guvern, in urma aprobarii motiunii de cenzura in Parlament, va avea o viata scurta si nu exclud alegeri parlamentare anticipate, dupa alegerile prezidentiale.

"Destul de ingrijorator este faptul ca voci din PNL au indicat ca acordul cu FMI ar trebui renegociat. Aceasta ar fi o situatie foarte negativa, daca propunerea se va bucura de sprijin si din partea altor parlamentari", subliniaza analistii ING.

Potrivit analizei ING, situatia actuala indica faptul ca instabilitatea politica din Romania s-ar putea prelungi. Totusi, in cazul in care se va reusi formarea rapida a unui guvern, pietele ar fi probabil mai linistite, dar probabilitatea unor alegeri parlamentare anticipate complica indeplinirea tintelor actuale si viitoare fixate de FMI.

Situatia complicata politica este de natura sa puna in continuare presiune pe leu si pe dobanzi, considera ING. "Rezistenta FMI va avea doar un efect temporar (un leu mai puternic si dobanzi mai mari) pe masura ce batalia politica influenteaza negativ economia reala, in plus fata de cresterea actuala a primei de risc (pentru Romania)", explica analistii.

"Daca instabilitatea politica persista, Romania ar putea sa se decupleze de regiune in ceea ce priveste cresterea economica si evolutiile cursului de schimb. Va creste, de asemenea, probabilitate pentru o noua coborare a ratingului", se mai arata in raport.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: