Romania a avut in primele sapte luni al saselea deficit comercial ca marime din UE
Data publicarii: 16-10-2009 | EconomieRomania s-a clasat in primele sapte luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 5,1 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat.
Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in ianuarie-iulie fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 19% fata de nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit Eurostat.
Din ianuarie pana in iulie, Romania a exportat bunuri de 16,4 miliarde euro, cu 3,9 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 21,5 miliarde euro, in scadere cu 11,9 miliarde euro fata de acelasi interval.
Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele sapte luni in Marea Britanie (54,4 miliarde euro), Franta (30,4 miliarde euro), Spania (26,9 miliarde euro), Grecia (17,1 miliarde euro) si Portugalia (10 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele sapte luni din 2009, de 73,4 miliarde euro, 23,3 miliarde euro, respectiv 20,9 miliarde euro.
Pe ansamblul UE, deficitul comercial s-a redus in august la 12,1 miliarde euro, de la 28,7 miliarde euro in august 2008. In zona euro deficitul comercial a fost de 4 miliarde euro, dupa cinci luni consecutive de excedent comercial, analistii considerand ca deprecierea dolarului a facut mai scumpe exporturile europene. In august 2008, deficitul comercial in zona euro era de 11,3 miliarde euro.
Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in august, cu 6,7% fata de cele din iulie, iar importurile au avansat cu 5,1%, deficitul comercial de pe acest segment stagnand la 0,2 miliarde euro.
Astfel, Romania a exportat in afara UE bunuri de circa 700 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 900 milioane euro in august.
Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au scazut in august cu 4,2% fata de iulie, la 88,1 miliarde euro, in timp ce importurile s-au redus cu numai 1,4%, la 95,1 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a adancit la 7,1 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.
Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă