Actualizarea legislatiei fondurilor de investitii va inlesni lansarea de produse structurate, gen ETF
Data publicarii: 20-10-2009 | BursaModificarile pe care CNVM urmeaza sa le aduca legislatiei fondurilor de investitii vor permite lansarea pe piata din Romania a unor vehicule de investitii structurate de tipul Exchange Trading Funds (ETF), a declarat Radu Toia, director general al Comisiei.
El a precizat ca legislatia in privinta fondurilor era din 2004, fiind necesara o actualizare a acesteia ca urmare a evolutiilor actuale din aceasta industrie. CNVM a facut un prim pas pentru innoirea legislatiei in vara acestui an, dupa ce a modificat modul de calcul al activului net, care dadea pana la acea data posibilitatea unor investitori in fonduri de a specula evolutia activelor nete pe termen foarte scurt.
Un al doilea pas urmeaza sa fie facut prin reglementarea distributiei de unitati de fond prin intermediul internetului. Cea mai importanta modificare vizeaza regulamentul 15, iar prin actualizarea acestuia, care ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an, vor putea aparea in piata locala noi tipuri de vehicule investitionale.
Astfel, modificarile aduse ar putea favoriza lansarea unor tipuri de fonduri de investitii mai complexe, de tipul ETF, care se construiesc pe baza unor indici bursieri sau a unui cos de actiuni.
Totodata, societatile de administrare vor putea aduce in piata si fonduri cu capital protejat sau alte tipuri de vehicule de investitii pe baza produselor structurate. In acelasi timp, administratorii vor putea investii si in societati comerciale care au plasamente in piata imobiliara, adica dezvoltatori imobiliari sau firme care au investitii in zona imobiliara.
SAI-urile vor avea mana libera sa plaseze bani si in societati cu raspundere limitata (SRL), dar strict in cadrul celor din sectorul imobiliar.
Radu Toia a mentionat ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si CNVM au format un grup comun pentru a clarifica modul in care se vor tranzactiona titlurile unui ETF, in contextul in care conducerea BVB s-a aratat interesata de lansarea unui astfel de vehicul de investitii.
Presedintele BVB, Stere Farmache, declara la mijlocul anului ca Bursa vrea sa aduca pe viitor la tranzactionare instrumente financiare structurate de tipul ETF.
Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit. De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial