Sondaj: BNR va taia dobanda cheie la 7,75%, dupa ce tensiunile politice au marit presiunea pe curs

Data publicarii: 02-11-2009 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al BNR va reduce cu doar 0,25% dobanda cheie in sedinta de marti, ultima din 2009, dupa ce tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb si risca sa intarzie urmatoarea transa de la FMI, estimeaza analistii, care nu exclud nici mentinerea dobanzii la 8%.

Totodata, lipsa lichiditatii a ridicat dobanzile pe piata interbancara, decuplandu-le semnificativ de dobanda de politica monetara.

Leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima sedinta de politica monetara, din 29 septembrie, in conditiile in care, intre timp, coalitia de guvernare s-a destramat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.

Situatia politica pune sub semnul intrebarii indeplinirea conditiilor asumate de Romania in acordul de finantare externa, riscand sa intarzie urmatoarea transa din imprumutul extern de la FMI, programata pentru luna decembrie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va actiona astfel cu prudenta la urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie, stabilita pentru marti, 3 noiembrie, iar majoritatea analistilor mizeaza pe o reducere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie, la 7,75%.

"Un factor important in decizia de marti vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI (Fondul Monetar International, n.r.). BNR va cobori dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenta intr-o perioada cu turbulente", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

In acelasi timp, Dumitru se asteapta la scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, la 25% si la mentinerea nivelului pentru pasivele in moneda nationala la 15%.

"Am revenit la o perioada in care deciziile BNR au o relevanta scazuta, ca si la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, deoarece este o diferenta mare intre dobanzile din piata monetara si dobanda cheie, ca urmare a unei implementari slabe a politicii monetare si concentrarii puternica pe controlul cursului de schimb", sustine economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandu Chidesciuc.

El estimeaza, de asemenea, o taiere a dobanzii cheie la 7,75% ca un semnal pozitiv transmis de banca centrala, in conditiile unor "riscuri semnificative prezente in economia romaneasca (in special ca urmare a tensiunilor politice) si a pietelor externe nefavorabile", insa impactul deciziei va fi redus atat asupra dobanzilor din piata, dar si asupra cursului de schimb, ale carui evolutii "sunt controlate de BNR".

Totodata, Chidesciuc mizeaza pe o scadere a rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte procentuale pentru pasivele in valuta, iar pentru cele in lei considera ca BNR va astepta pana in 2010 pentru a opera alte reduceri.

Ultimele evolutii pe plan politic si economic au fost factorii decisivi pentru estimarile analistilor, in conditiile in care, la ultima sedinta de politica monetara din luna septembrie, ei considerau ca banca centrala ar putea taia dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale la sedinta de marti a CA.

"Estimarea noastra de baza era o reducere la 7,5% a dobanzii cheie, insa noile evenimente determinate de instabilitatea politica scad sansele ca aceasta ipoteza sa se realizeze. Cu toate acestea, BNR va taia, cel mai probabil, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pentru ca vor mai trece inca doua luni pana la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie si o usoara relaxare ar fi buna", spune si seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea sustine ca decizia de marti a BNR va fi cea mai grea pentru acest an, pe fondul unei instabilitati politice, dar si a dobanzilor din piata, ce raman la niveluri ridicate si prin intermediul BNR, "care a evitat sa atenueze aceasta presiune".

In privinta rezervelor minime obligatorii, Hancila se asteapta ca banca centrala sa nu faca nicio modificare pentru pasivele in lei, insa ia in calcul posibilitatea unei reduceri pentru pasivele in valuta "ca o centura de siguranta, in cazul in care nu vom reusi sa tragem urmatoarea transa de la FMI", statul avand astfel de unde sa se imprumute.

Economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, spune insa ca BNR va mentine dobanda cheie la 8%, in conditiile in care "dobanzile pe piata interbancara sunt mult deasupra dobanzii cheie, riscurile sunt in crestere si exista o concentrare pe cursul de schimb".

"Chiar daca ar fi o reducere cu 0,25 puncte procentuale, scaderea (dobanzii cheie, n.r.) nu s-ar simti, iar BNR va pastra o plasa de siguranta si va da lichiditate bancilor prin modificarea rezervelor minime obligatorii", a spus Pal.

Ea mizeaza pe o scadere cu 5 puncte procentuale la rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta, la 25%, si cu 2 puncte procentuale pentru pasivele in lei, la 13%.

La mijlocul lunii octombrie, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, estima ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 8%, dar si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii.

"Ma astept ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara pana la finalul acestui an. Nu vad deocamdata motive de noi relaxari. Pe de alta parte, lichiditatea din piata este suficienta si nu vad necesare scaderi ale rezervelor minime obligatorii in urmatoarea sedinta a BNR", a afirmat Bruynseels.

"Banca centrala are la dispozitie operatiunile de piata monetara pentru a gestiona lichiditatea", a adaugat el.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata pentru 3 noiembrie, cand BNR va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Rata anuala a inflatiei a coborat nesemnificativ in septembrie, la 4,94%, insa preturile de consum au crescut fata de august cu 0,39%, ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: