Chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti au scazut cu 10-15%, in primul semestru al anului

Data publicarii: 02-11-2009 | Imobiliare

Nivelul chiriilor solicitate, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele Bucurestiului, a scazut cu 10-15%, mai accentuat pentru birourile situate la periferie, potrivit unui studiu al BNP Paribas Real Estate.

"In semestrul I din 2009 piata birourilor si-a continuat evolutia descendenta a nivelului chiriilor initiata in cea de-a doua parte a lui 2008, in contextul scaderii accentuate a cererii si cresterii numarului de proprietati disponibile pe piata. Totodata, cresterea pietei subinchirierilor i-a determinat pe proprietari sa scada chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subinchiriere, pentru care se solicita cu 5-10% mai putin fata de ofertele acestora. Ca urmare a factorilor mai sus mentionati, in primul semestru al acestui an s-a inregistrat scaderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie. In plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei de baza cu 10-15% si a chiriei nete efective cu 20-25%", potrivit BNP Paribas Real Estate, citata de NewsIn.

Astfel, in prima jumatate a anului nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18-20 euro/mp/luna. Pentru proprietatile de clasa B, situate in zone atractive, chiriile s-au situat intre 12-16 euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10-12 euro/mp/luna. In zonele descentralizate si periferice cu grad de acoperire redus al retelei de transport, desi exista cladiri cu standarde ridicate de calitate, chiriile solicitate variaza intre 9-11 euro/mp/luna.

"Perioada standard pentru contractele de inchiriere incheiate in semestrul I 2009 a fost de trei ani. Totusi perioadele mai indelungate de inchiriere de cinci ani sunt comune pentru chiriasii mari care doresc sa inchirieze spatii in cladirile de calitate din zonele centrale. In schimb, acestia beneficiaza de stimulente substantiale din partea proprietarilor, cum ar fi perioade libere de chirie de pana la sase luni. De asemenea, contributia suplimentara a proprietarilor la amenajarea spatiilor a devenit o practica uzuala", se mai arata in studiu.

De asemenea, conform aceleasi surse citate, costurile de intretinere pentru birourile clasa A au ramas la acelasi nivel comparativ cu semestrul II din 2008, variind intre 3,5-4 euro/mp/luna, ajungand pana la 4,5 euro/mp/luna pentru contractele de inchiriere "triple net".

In cazul cladirilor de clasa B costurile de intretinere au variat intre 2,5-3,5 euro/mp/luna. In general, contextul pietei nu a afectat pretul locurilor de parcare. In zona centrala chiria pentru parcari a fost 100-130 euro/spatiu/luna, in cazul parcarilor subterane.

In zonele secundare chiria a variat intre 90-100 euro/spatiu/luna pentru locurile subterane si intre 60-80 euro/mp/luna pentru locurile amenajate la suprafata.

BNP Paribas Real Estate este prezenta in 29 de tari, prin 14 subsidiare si 15 aliante, din Europa, Orientul Mijlociu , precum si Statele Unite si India. In cele 129 de birouri la nivel mondial are 3.500 de angajati. BNP Paribas Real Estate este o bubsidiara a bancii BNP Paribas.