BERD estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va ajusta la 6% din PIB in 2009
Data publicarii: 02-11-2009 | EconomieDeficitul de cont curent al Romaniei se va ajusta la circa 6% din PIB in 2009 de la nivelul de 12,3% din PIB din 2008, iar investitiile straine directe vor scadea cu 64% in 2009, la 4,9 miliarde dolari, estimareaza BERD in ultimul raport anual de tranzitie, publicat luni.
Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca deficitul balantei de plati al Romaniei va insuma 10 miliarde dolari in 2009, in scadere fata de deficitul extern de 24,5 miliarde dolari (16,88 miliarde euro) inregistrat in 2008.
"Deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul acesta, la circa 6% din PIB fata de 12,3% in 2008, si a ajutat la reducerea vulnerabilitatilor si la imbunatatirea perceptiilor de risc. Pe termen mediu, Romania are perspective pozitive de crestere, cu o structura diversificata a exporturilor, pozitie strategica si potential de recuperare fata de celalalte state din Uniunea Europeana", sustin analistii BERD, citati de NewsIn.
Potrivit estimarii Fondului Monetar International (FMI), deficitul extern va inregistra o corectie la 5,5% din PIB in 2009, iar in 2010 se va situa la 5,6% din produsul intern brut (PIB).
In acelasi timp, BERD mai estimeaza ca deficitul comercial al Romaniei va ajunge in 2009 la 11 miliarde dolari, pe fondul unor exporturi de 37 miliarde dolari si al unor importuri de 48 miliarde dolari.
"Incetinirea cresterii economice va avea un impact negatv asupra exporturilor Romaniei, iar criza globala de lichiditati va exacerba presiunile de finantare externa si ar putea incetini, de asemenea, investitiile interne. Sectoarele puternic indatorate, precum cel imobiliar sau cel al constructiilor, vor fi afectate cel mai puternic, multe IMM-uri intampinand dificultati", mai sustin analistii BERD.
De asemenea, ponderea ridicata a finantarii bancilor straine face tara vulnerabila la iesirile de capital, "ceea ce ar putea avea efecte secundare asupra sectorului bancar, companiilor si gospodariilor".
"Cu toate acestea, riscul este redus de sustinerea puternica din parte institutiilor financiare internationale si angajamentul bancilor-mama fata de subsidiarele din Romania", mai arata analistii BERD.
In privinta sectorului bancar, BERD sustine ca principalele banci au reactionat bine in fata crizei financiare.
"In general, sistemul este bine capitalizat, iar nivelul lichiditatii este adecvat. Pana acum, majoritatea bancilor au reusit sa suporte recesiunea. Sustinerea bancilor straine, ale caror subsidiare domina piata, a fost cruciala", se mai arata in raport.
Raportul aminteste de nivelul scazut al fortei de munca calificate care, alaturi de sistemul de impozitare, reprezinta principalele dificultati ale mediului de afaceri.
BERD prognozeaza pentru 2009 o scadere a economiei cu 8%, in timp ce in 2010, economia ar trebui sa inregistreze o crestere de 1%.
In acelasi timp, deficitul bugetar s-ar putea ridica la 7,3% din PIB in 2009, iar inflatia s-ar putea situa la 4,5%, conform aceleiasi prognoze.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă