Bancile si asiguratorii europeni ascund investitorilor date privind unele plasamente, potrivit CE

Data publicarii: 03-11-2009 | Finante-Banci

Bancile si asiguratorii europeni nu informeaza mereu investitorii asupra instrumentelor financiare si a vehiculelor investitionale specializate (SPV), asa cum solicita regulile de contabilitate, arata un sondaj al Comisiei Europene, citat de Bloomberg.

Astfel, 96 de banci si companii de asigurare listate la bursa chestionate de Comitetul Organismelor Europene de Reglementare a Valorilor Mobiliare (CESR) nu au indeplinit cerintele obligatorii de raportare in datele financiare pe 2008, ceea ce a ingreunat investitorii sa faca alegerea corecta.

Inainte de colapsul pietei creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din SUA, creditorii vindeau pachete de imprumuturi scoase in afara bilantului catre investitori, care le impachetau la randul lor si le vindeau mai departe catre alti investitori, carora le ascundeau faptul ca titlurile de valoare aveau in spate credite neperformante.

Sondajul in privinta aderarii la reglementarile privind standardele internationale de contabilitate - IFRS -, ce sustin divulgarea instrumentelor financiare, a inclus 22 companii ce fac parte din indicele FTSE Eurotop 100.

Cu toate acestea, CESR nu are autoritatea de a impune reglementari, ci poate doar sa propuna reguli de conduita pentru membrii sai si sa prezinte regulatorilor din UE unele sugestii in privinta legislatiei.

"Este loc de imbunatatiri", a spus purtatorul de cuvant al CESR, Reemt Seibel.

Institutiile nationale au autoritatea, insa, de a impune penalitati pentru lipsa de transparenta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: