BRD are o rata a creditelor neperformante de 8%. BCR - una de 10,6%

Data publicarii: 03-11-2009 | Finante-Banci

Creditele neperformante ale primelor doua banci din Romania totalizau, la finele lunii septembrie, peste 7,5 miliarde de lei. Daca la BCR ponderea neperformantelor se ridica, la aceeasi data, la 10,6%, la BRD aceasta reprezinta in jur de 8% din totalul finantarilor acordate de banca.

La sfarsitul lunii august, potrivit datelor Bancii Nationale, sistemul bancar inregistra un total de credite clasificate ca fiind indoielnic si pierdere de 25,6 miliarde de lei. Ceea ce inseamna ca BCR si BRD detin peste 29% din totalul neperformantelor din sistemul bancar.

"Cred ca pana la finele anului, creditele neperformante vor ramane la acelasi nivel. Provizioanele bancilor au un efect negativ asupra bilanturilor. Multe banci din sistem isi externalizeaza creditele neperformante, insa nu este si cazul nostru. Creditele noastre neperformante se regasesc in rapoarte", a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin.

Potrivit acestuia, la nivelul intregului sistem bancar, creditele neperformante reprezinta 13% din soldul imprumuturilor. "Cererea de credite este inexistenta in acest moment, iar revenirea acesteia depinde de directia economica, de cresterea economiilor europene din vest, dar si de piata imobiliara", a spus Gelin.

Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, declara, in momentul publicarii indicatorilor bancii, ca "rezultatul operational continua sa aiba o evolutie pozitiva, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara cresterea costului riscurilor".

BRD-Societe Generale a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 660 milioane de lei, in scadere cu 19% fata de intervalul similar din 2008, dar in crestere cu 235 milioane de lei fata de rezultatul raportat la finele lunii iunie. Provizioanele constituite de banca au crescut de aproape trei ori, la 673 milioane de lei, fata de septembrie 2008. "Rezultatele au fost satisfacatoare, avand in vedere cererea constanta de credite. In ultimele trei luni nu a avut loc nicio imbunatatire, doar o stabilizare. Creditarea din sectorul privat a influentat pozitiv profitul, impreuna cu programul Prima Casa, unde avem o cota de piata foarte buna, de 50%. Impactul cursului de schimb a fost neutru la nivelul creditelor, deoarece am acordat clientilor persoane fizice foarte putine imprumuturi in valuta", a declarat seful BRD.

Potrivit acestuia, costul riscului la nivelul BRD este ridicat, dar se mentine sub media din sistemul bancar. "Rata de capital a bancii este 11,6%, peste nivelul minim de 7% cerut de BNR. Astfel, in 2010 nu avem nevoie de recapitalizare", a precizat Gelin.

Profitul brut din exploatare inregistrat de BRD la finalul celui de-al treilea trimestru a marcat o crestere de 22% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,465 miliarde de lei. Activele BRD au atins, la 30 septembrie, un nivel de 47,9 miliarde de lei, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi data din 2008, cand se situau la 44,5 miliarde de lei, dar in scadere cu 2,7% fata de finele lui 2008. Venitul net bancar raportat de subsidiara Societe Generale a inregistrat o crestere cu 18% fata de septembrie 2008, pana la 2,53 miliarde de lei.

Soldul creditelor acordate de banca au ajuns la 33 miliarde de lei, volum cu 8% mai mare decat cel inregistrat la aceeasi data a anului trecut, din care 15,8 miliarde de lei erau imprumuturi acordate persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor au crescut cu 12% in ultimul an, pana la 17,2 miliarde de lei, se arata in comunicatul bancii.

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 21,6% la sfarsitul trimestrului al treilea, in timp ce raportul cost/venituri s-a mentinut la un nivel de 42,1%. Pe segmentul depozitelor, banca a raportat un sold de 30,2 miliarde de lei, in crestere cu 1% comparativ cu sfarsitul lui septembrie. BRD - Groupe Societe Generale avea, la 30 septembrie, 2,4 milioane de clienti activi.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: