Datoriile principalilor 10 restantieri la buget s-au adancit cu 1 miliard de lei
Data publicarii: 03-11-2009 | EconomieGaura la buget a ajuns la 6,41 miliarde de lei in T3. Cei mai mari datornici sunt Compania Nationala a Huilei, Galaxy Tobacco si CFR.
Restantele primilor 10 datornici contribuabili la buget au crescut in trimestrul al treilea cu un miliard de lei, la 6,41 miliarde de lei. Cel mai mare debitor a ramas in continuare Compania Nationala a Huilei (CNH), care are de platit peste 3,6 miliarde de lei, in timp ce alte sase companii au de platit peste 300 de milioane de lei fiecare.
La finele lunii iunie, obligatiile celor mai mari 10 restantieri ai bugetului general consolidat cumulau 5,47 miliarde de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), CNH avea, la finele primelor noua luni, obligatii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei, in crestere cu 7,6% fata de suma raportata la sfarsitul lunii iunie.
Suma de 6,41 miliarde de lei reprezinta datoriile cumulate ale societatilor mari cu primele 10 debite cumulate la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.
Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat, unde companiile au de rambursat 2,94 miliarde de lei si, respectiv, 2,79 miliarde de lei. Ambele solduri au crescut fata de trimestrul anterior, insa avansul mai puternic a fost inregistrat la datoriile catre bugetul de stat, care au urcat cu 40%, de la 2,1 miliarde de lei.
Galaxy Tobacco are de dat aproape 500 mil. lei
A doua mare datorie la buget a fost inregistrata de Galaxy Tobacco, fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc (SNTR), pentru prima data inclusa intre primele 10 restantiere, cu obligatii de plata de 481,5 milioane de lei, din care 99,6% catre bugetul de stat. Din suma de rambursat, compania de tutun are obligatii de 174 de milioane de lei sub forma de accize si 223 de milioane de lei reprezentand dobanzi si penalitati.
Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) s-a mentinut pe pozitia a treia, unde se plasa si la finele lunii iunie, insa datoriile contribuabilului au urcat cu 22%, de la 349,6 milioane la 427,2 milioane. Din primii 10 mari debitori, trei sunt companii din cadrul CFR, cu una mai putin fata de trimestrul anterior, fiindca Telecomunicatii a iesit din acest clasament. A patra restanta la buget o detine Societatea Nationala a Carbunelui care, desi a mai acumulat datorii la buget, a coborat, totusi, doua pozitii fata de luna iunie. Compania avea de plata la finele lunii septembrie 381,8 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult fata de suma de la finele trimestrului doi.
Datoriile Electrificare CFR au crescut cu aproape 30 de milioane de lei, la 328,2 milioane de lei, dar se situeaza pe locul cinci, fata de pozitia a patra de la mijlocul anului.
Nou-intrata in clasamentul datornicilor a fost si compania care realizeaza comert cu ridicata nespecializat Sasquatch Impex, detinuta de Gabriel Epure, ale carei datorii totalizau 305,4 milioane de lei, a sasea obligatie de plata la buget.
UCM Resita, ocupanta locului sapte, a fost singura companie din topul primilor 10 datornici ale carei obligatii au scazut fata de perioada anterioara, de la 264,5 milioane, la 261,8 milioane de lei.
A opta mare restanta se afla in contul CFR Marfa, care a coborat doua pozitii, cu datorii de 232,7 milioane de lei, mai mari cu 24,6% fata de nivelul din iunie. Moldomin SA a ocupat penultima pozitie in clasament, cu datorii de 196 milioane de lei, in timp ce ultima pozitie din topul primilor datornici a revenit Electroputere Craiova, cu obligatii de plata de 151,4 milioane de lei. Marii contribuabili sunt companiile care au o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere