Datoriile principalilor 10 restantieri la buget s-au adancit cu 1 miliard de lei
Data publicarii: 03-11-2009 | EconomieGaura la buget a ajuns la 6,41 miliarde de lei in T3. Cei mai mari datornici sunt Compania Nationala a Huilei, Galaxy Tobacco si CFR.
Restantele primilor 10 datornici contribuabili la buget au crescut in trimestrul al treilea cu un miliard de lei, la 6,41 miliarde de lei. Cel mai mare debitor a ramas in continuare Compania Nationala a Huilei (CNH), care are de platit peste 3,6 miliarde de lei, in timp ce alte sase companii au de platit peste 300 de milioane de lei fiecare.
La finele lunii iunie, obligatiile celor mai mari 10 restantieri ai bugetului general consolidat cumulau 5,47 miliarde de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), CNH avea, la finele primelor noua luni, obligatii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei, in crestere cu 7,6% fata de suma raportata la sfarsitul lunii iunie.
Suma de 6,41 miliarde de lei reprezinta datoriile cumulate ale societatilor mari cu primele 10 debite cumulate la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.
Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat, unde companiile au de rambursat 2,94 miliarde de lei si, respectiv, 2,79 miliarde de lei. Ambele solduri au crescut fata de trimestrul anterior, insa avansul mai puternic a fost inregistrat la datoriile catre bugetul de stat, care au urcat cu 40%, de la 2,1 miliarde de lei.
Galaxy Tobacco are de dat aproape 500 mil. lei
A doua mare datorie la buget a fost inregistrata de Galaxy Tobacco, fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc (SNTR), pentru prima data inclusa intre primele 10 restantiere, cu obligatii de plata de 481,5 milioane de lei, din care 99,6% catre bugetul de stat. Din suma de rambursat, compania de tutun are obligatii de 174 de milioane de lei sub forma de accize si 223 de milioane de lei reprezentand dobanzi si penalitati.
Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) s-a mentinut pe pozitia a treia, unde se plasa si la finele lunii iunie, insa datoriile contribuabilului au urcat cu 22%, de la 349,6 milioane la 427,2 milioane. Din primii 10 mari debitori, trei sunt companii din cadrul CFR, cu una mai putin fata de trimestrul anterior, fiindca Telecomunicatii a iesit din acest clasament. A patra restanta la buget o detine Societatea Nationala a Carbunelui care, desi a mai acumulat datorii la buget, a coborat, totusi, doua pozitii fata de luna iunie. Compania avea de plata la finele lunii septembrie 381,8 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult fata de suma de la finele trimestrului doi.
Datoriile Electrificare CFR au crescut cu aproape 30 de milioane de lei, la 328,2 milioane de lei, dar se situeaza pe locul cinci, fata de pozitia a patra de la mijlocul anului.
Nou-intrata in clasamentul datornicilor a fost si compania care realizeaza comert cu ridicata nespecializat Sasquatch Impex, detinuta de Gabriel Epure, ale carei datorii totalizau 305,4 milioane de lei, a sasea obligatie de plata la buget.
UCM Resita, ocupanta locului sapte, a fost singura companie din topul primilor 10 datornici ale carei obligatii au scazut fata de perioada anterioara, de la 264,5 milioane, la 261,8 milioane de lei.
A opta mare restanta se afla in contul CFR Marfa, care a coborat doua pozitii, cu datorii de 232,7 milioane de lei, mai mari cu 24,6% fata de nivelul din iunie. Moldomin SA a ocupat penultima pozitie in clasament, cu datorii de 196 milioane de lei, in timp ce ultima pozitie din topul primilor datornici a revenit Electroputere Craiova, cu obligatii de plata de 151,4 milioane de lei. Marii contribuabili sunt companiile care au o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial