FMI estimeaza o crestere a economiei romanesti de 1% in 2010 si nu a luat o decizie privind transa
Data publicarii: 03-11-2009 | EconomieReprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au precizat, la intalnirea cu patronatele, ca estimeaza ca economia romaneasca va creste in 2010 cu 1% si isi mentin prognoza pentru acest an, de scadere cu 8-8,5%, a declarat marti presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
"Reprezentantii FMI ne-au spus ca, in prima parte a anului 2010, nu se va inregistra o crestere economica, insa Romania va intra pe crestere din semestrul doi, urmand ca la finalul anului aceasta sa ajunga in jur de 1%", a afirmat Nicolescu, la finalul discutiilor dintre reprezentantii FMI si patronate.
"Tot ei ne-au spus ca estimeaza ca ne vom incadra in tinta de deficit pentru acest an, de 7,3% (din PIB), si ca, daca nu ar fi facut presiuni pentru a impune anumite masuri de scadere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar fi ajuns in acest an la 10% (din PIB)", a completat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a precizat ca FMI va amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania daca nu se rezolva situatia politica actuala.
"Ne-au spus ca este foarte important sa reducem cheltuielile bugetate si risipa de orice fel si ca insista pe reducerea cheltuielilor locale, unde s-a facut risipa", a spus Pogonaru.
Fara cresteri de taxe in 2010
"Cei de la FMI ne-au mai spus ca nu se pune problema cresterii TVA anul viitor si nici cresteri ale altor taxe", a adaugat presedintele AOAR.
Pogonaru a mentionat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, concluzia a fost ca salariile "trebuie reduse prin orice mijloc, si asta poate sa insemne inghetare sau orice altceva".
La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a subliniat, la finalul discutiilor, ca nu s-a luat inca nicio decizie privind acordarea celei de-a treia transe si ca tintele de deficit bugetat stabilite pentru acest an si pentru 2010 raman aceleasi.
"Tintele de deficit nu se modifica, in 2010 va fi de 5,9%, insa analizam revizuirea prognozelor de crestere economica pentru anul viitor", a mai spus Franks.
Miercuri, misiunea FMI se va intalni cu reprezentantii guvernului pentru noi discutii, potrivit lui Franks.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online