Popa (BNR): Reducerea deficitului bugetar necesita reforme pe ocuparea si eficienta sistemului public

Data publicarii: 04-11-2009 | Economie

Reducerea deficitului bugetar sub 6% din PIB in 2010 si sub 3% din PIB in 2011 in Romania nu poate fi realizata doar prin redresarea economiei, fiind necesare "masuri care sa vizeze dimensiunea ocuparii in sistemul public si eficienta serviciilor", a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 6% din PIB anul viitor si sub 3% din PIB in 2011, dupa metoda de calcul cash (standarde de contabilitate romanesti, n.r.). Este o miscare extrem de ambitioasa, pe care Romania trebuie sa o respecte", a spus Popa, referindu-se la conditiile pentru adoptarea euro, in cadrul unui seminar pe teme financiare.

El a subliniat, totodata, ca redresarea economiei in anii urmatori nu va fi suficienta pentru a duce la ajustarea deficitului bugetar, fiind nevoie si de masuri care sa vizeze "dimensiunea ocuparii in sistemul public si eficienta seviciilor oferite de acesta".

"O schimbare a fazei ciclului economic nu este suficienta pentru corectia fiscala. Este nevoie si de masuri care sa vizeze dimensiunea ocuparii in sistemul public si eficienta seviciilor oferite de acesta", a spus viceguvernatorul BNR, subliniind totodata ca ratele cresterii economice in 2010 si 2011 vor ramane reduse.

Popa a precizat ca revenirea pe plus a economiei va avea totusi un impact pozitiv asupra veniturilor bugetare.

"O parte din corectia fiscala poate fi determinata de imbunatatirea colectarii veniturilor. Am vazut ca scaderea veniturilor bugetare a fost neliniara cu scaderea economica. Pe partea TVA, am observat scaderea valorii medii a tranzactiilor. Profiturile si veniturile au scazut in contextul contractiei PIB", a explicat reprezentantul BNR.

Tinta pentru deficitul bugetar stabilita in acest an de autoritatile romane si FMI este de 7,3% din PIB. Pentru anul viitor, guvernul are in vedere un deficit de 5,9% din PIB.

NewsIn