Firmele de leasing acuza ANAF de interpretare abuziva, deoarece le transfera datoriile clientilor
Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-BanciReprezentantii companiilor de leasing din Romania acuza ANAF de interpretare abuziva a legislatiei, deoarece trece in contul lor datoriile acumulate la stat de catre utilizatorii bunurilor pe care societatile de leasing le-au finantat, constand in amenzi auto sau impozite pe cladiri.
Companiile de leasing aveau, la sfarsitul lui septembrie, datorii la bugetul de stat de peste 7 milioane lei (circa 1,7 milioane euro) , potrivit listelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu datoriile acumulate de companii pana la 30 septembrie.
Zece firme de leasing acumulasera datorii de 2,84 milioane lei la bugetul de stat (circa 676.320 euro), potrivit listei de "contribuabili mari", publicata de ANAF.
Alte 4,16 milioane lei reprezinta datorii acumulate de alte societati importante de pe piata de leasing, inscrise in lista de "contribuabili mici si mijlocii". Aceasta lista cuprinde firme de leasing de dimensiuni mai mici, ale caror datorii nu au fost luate in calcul in acest material.
Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, a explicat pentru NewsIn ca datoriile acumulate la stat de firmele de leasing sunt, in mare parte, rezultatul "interpretarii abuzive a ANAF".
"Daca un client al unei companii de leasing are datorii catre stat, acestea sunt percepute ca fiind ale firmei de leasing", a afirmat Ahciarliu.
Ea a ementionat ca societatile de leasing primesc amenzi de la politia rutiera in cazul autovehiculelor ori acumuleaza datorii pentru neplata impozitului pe proprietate, in cazul leasingului imobiliar.
"In general noi primim amenzile, insa mentionam politiei cine este utilizatorul, il instiintam pe acesta, care urmeaza sa declare cine a condus masina", a declarat pentru NewsIn un reprezentant al unei companii de leasing.
"Daca nu plateste in numele nostru amenda, ANAF ne face somatie peste cel mult trei luni, cu titlu executoriu", a explicat reprezentantul.
Firmele de leasing mai primesc amenzi de la Directia de Drumuri si Poduri din cauza soferilor, clienti ai companiei, care au circulat fara rovinieta.
Potrivit listei cu "contribuabili mari", publicata de ANAF, Bavaria Leasing IFN acumulase datorii de 1,56 milioane lei, in timp ce M&Sons International Trading and Leasing avea de platit la bugetul de stat 1,027 milioane lei. La aceeasi data, Piraeus Leasing Romania IFN avea de achitat 51.263 lei, in timp ce Afin Leasing IFN acumulase datorii de 95.050 lei.
De asemenea, Marfin Leasing IFN era inregistrata cu datorii restante de 36.500 lei, NBG Leasing IFN SA - cu 34.500 lei, iar Motoractive IFN SA avea 10.941 lei. Pe aceeasi lista sunt trecute companiile: Italo Romena Leasing IFN (10.000 lei), BCR Leasing IFN (9.000 lei) si BT Leasing Transilvania IFN cu (4.000 lei).
De pe lista cu "contribuabili mici si mijlocii" sunt incluse International Leasing-Institutie Financiara Nebancara SA (datorii restante de 2,85 milioane lei), Medicredit Leasing IFN (492.291 lei), Activ Leasing (101.698 lei), Alpha Leasing Romania IFN (94.500 lei), Capital Leasing IFN (342.837 lei), OTP Leasing Romania IFN (139.421 lei) si Unicredit Leasing Romania (126.269 lei).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial