Firmele de leasing acuza ANAF de interpretare abuziva, deoarece le transfera datoriile clientilor
Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-BanciReprezentantii companiilor de leasing din Romania acuza ANAF de interpretare abuziva a legislatiei, deoarece trece in contul lor datoriile acumulate la stat de catre utilizatorii bunurilor pe care societatile de leasing le-au finantat, constand in amenzi auto sau impozite pe cladiri.
Companiile de leasing aveau, la sfarsitul lui septembrie, datorii la bugetul de stat de peste 7 milioane lei (circa 1,7 milioane euro) , potrivit listelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu datoriile acumulate de companii pana la 30 septembrie.
Zece firme de leasing acumulasera datorii de 2,84 milioane lei la bugetul de stat (circa 676.320 euro), potrivit listei de "contribuabili mari", publicata de ANAF.
Alte 4,16 milioane lei reprezinta datorii acumulate de alte societati importante de pe piata de leasing, inscrise in lista de "contribuabili mici si mijlocii". Aceasta lista cuprinde firme de leasing de dimensiuni mai mici, ale caror datorii nu au fost luate in calcul in acest material.
Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, a explicat pentru NewsIn ca datoriile acumulate la stat de firmele de leasing sunt, in mare parte, rezultatul "interpretarii abuzive a ANAF".
"Daca un client al unei companii de leasing are datorii catre stat, acestea sunt percepute ca fiind ale firmei de leasing", a afirmat Ahciarliu.
Ea a ementionat ca societatile de leasing primesc amenzi de la politia rutiera in cazul autovehiculelor ori acumuleaza datorii pentru neplata impozitului pe proprietate, in cazul leasingului imobiliar.
"In general noi primim amenzile, insa mentionam politiei cine este utilizatorul, il instiintam pe acesta, care urmeaza sa declare cine a condus masina", a declarat pentru NewsIn un reprezentant al unei companii de leasing.
"Daca nu plateste in numele nostru amenda, ANAF ne face somatie peste cel mult trei luni, cu titlu executoriu", a explicat reprezentantul.
Firmele de leasing mai primesc amenzi de la Directia de Drumuri si Poduri din cauza soferilor, clienti ai companiei, care au circulat fara rovinieta.
Potrivit listei cu "contribuabili mari", publicata de ANAF, Bavaria Leasing IFN acumulase datorii de 1,56 milioane lei, in timp ce M&Sons International Trading and Leasing avea de platit la bugetul de stat 1,027 milioane lei. La aceeasi data, Piraeus Leasing Romania IFN avea de achitat 51.263 lei, in timp ce Afin Leasing IFN acumulase datorii de 95.050 lei.
De asemenea, Marfin Leasing IFN era inregistrata cu datorii restante de 36.500 lei, NBG Leasing IFN SA - cu 34.500 lei, iar Motoractive IFN SA avea 10.941 lei. Pe aceeasi lista sunt trecute companiile: Italo Romena Leasing IFN (10.000 lei), BCR Leasing IFN (9.000 lei) si BT Leasing Transilvania IFN cu (4.000 lei).
De pe lista cu "contribuabili mici si mijlocii" sunt incluse International Leasing-Institutie Financiara Nebancara SA (datorii restante de 2,85 milioane lei), Medicredit Leasing IFN (492.291 lei), Activ Leasing (101.698 lei), Alpha Leasing Romania IFN (94.500 lei), Capital Leasing IFN (342.837 lei), OTP Leasing Romania IFN (139.421 lei) si Unicredit Leasing Romania (126.269 lei).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă