OTP AM ar putea aduce anul viitor pe Bursa inca doua-trei fonduri de investitii cu capital garantat
Data publicarii: Astazi, 04-11-2009 | BursaOTP Asset Management ar putea lansa anul viitor pe Bursa de la Bucuresti inca doua-trei fonduri de investitii, dupa ce in 2009 a adus la BVB doua fonduri cu capital garantat, a spus Catalin Iancu, presedintele OTP AM, cu ocazia inceperii ofertei publice initiale a ultimului fond, OTP Green Energy.
OTP Asset Management a lansat miercuri o oferta publica initiala (IPO), derulata prin mecanisemele Bursei, pentru fondul inchis de investitii cu capital garantat OTP Green Energy, prin care vrea sa atraga cel putin 6 milioane lei.
Pana acum, acestea sunt singurele promisiuni de IPO-uri pentru anul viitor, in afara de controversata listare a Fondului Proprietatea. Pe de alta parte, conducerea Bursei mizeaza pana acum doar pe transferul catorva zeci de emitenti de pe Rasdaq pe piata reglementata.
OTP Green Energy reprezinta un nou produs inovator care va oferi investitorilor romani posibilitatea sa beneficieze de performanta si perspectivele sectorului energiei regenerabile, investitia in unitatile acestui fond reprezentand astfel o expunere pe companii europene importante din domeniu, care au la randul lor investitii in plan global si chiar in Romania.
"Un asemenea sector nu este reprezentat in prezent pe Bursa de la Bucresti si, plecand de la ideea ca investitorul roman nu are acces la acest domeniu, ne-am gandit sa oferim un produs de investitii care sa le permite investitorilor sa beneficieze de potentialul acestui domeniu", a spus Dan Popovici, directorul de investitii al OTP AM.
El apreciaza ca performanta acestui sector este sustinuta de interesul la nivel mondial pentru acest tip de energie, fiind tari care si-au propus ca pana in 2020 sa produca 30% din energia consumata din surse regenerabile.
"Impreuna cu OTP Asset Management Romania, am deschis sectorul produselor structurate la Bursa de Valori Bucuresti. Prin OTP Green Energy, vom face un nou pas important in directia consolidarii acestor instrumente atat de necesare investitorilor in perioada de criza. In plus ma bucur ca fondul este legat de evolutia unui sector cu perspective foarte mari de crestere in contextul atual", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, intermediarul ofertei.
Fondul va reflecta performanta indicelui ERIXP (European Renewable Energy Index Price return), care este caclulat pe baza pretului actiunilor celor mai importante companii europene din sectorul energiei regenerabile: energia geotermala, biomasa, energia valurilor, energia solara, cea hidro si cea eoliana.
Fiecare componenta va avea o pondere de cel putin 5% in cosul indicelui, iar ponderea va fi stabilita conform capitalizarii bursiere. Indicele este revizuit trimestrial din punct de vedere al ponderilor companiilor existente, iar semestrial va fi revizuita componenta indicelui.
OTP Asset Management ofera spre vanzare 40.000 de unitati de fond, care vor putea fi subscrise la un pret de 202 lei, 200 lei fiind valoarea nominala a unei unitati de fond, iar 2 lei este comisionul de subscriere perceput de administratorul fondului.
In cazul in care cele 40.000 de titluri vor fi subscrise, OTP AM are posibilitatea sa majoreze oferta la 85.000 unitati, valoarea totala a IPO-ului putand ajunge astfel la 17 milioane lei. Totusi, oferta se va incheia cu succes daca vor fi subscrise minim 30.000 de unitati de fond OTP Green Energy.
Investitorii vor putea cumpara in cadrul ofertei minimum o unitate, maturitatea fondului fiind de 42 de luni si zece zile lucratoare de la data emisiunii.
Perioada de subscriere la OTP Green Energy se va incheia 20 de zile lucratoare, adica in 2 decembrie, iar oferta va fi intermediata de Intercapital Invest, casa de brokeraj care a adus pe Bursa si primul fond de investitii cu capital garantat de pe piata de capital romaneasca, OTP WiseRO, fond care reflecta performanta unui grup de actiuni din componenta indicelui american S&P500.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial