Raiffeisen: Economiile in euro, mai avantajoase decat cele in lei doar daca euro sare de 4,52 lei

Data publicarii: 05-11-2009 | Finante-Banci

Economiile in euro ar deveni mai avantajoase decat cele in lei in urmatoarele 12 luni doar in cazul in care cursul de schimb ar sari de 4,52 lei/euro, potrivit unei analize publicate joi de Raiffeisen Asset Management, care evidentiaza ca tensiunile politice scad increderea in moneda nationala.

"Pe un interval de timp de un an (octombrie 2009-octombrie 2010), ar fi mai avatajos un plasament in euro daca ne-am astepta la un curs de peste 4,52-4,55 lei pentru un euro la finalul acestui interval, adica o depreciere a leului peste diferentialul de dobanzi intre cele doua monede. Pentru orice nivel de curs sub 4,52 (lei/euro) peste un an, leul ar fi mai avatajos", se arata in analiza Raiffeisen Asset Management.

Analistii societatii de administrare a investitiilor afirma ca in perioada octombrie 2002-octombrie 2009, persoanele care au ales economiile in lei au avut mai mult de castigat decat cele care si-au facut depozite in euro.

"Pornind de la datele publicate de BNR, castigurile din dobanzile la lei ar fi putut ajunge la aproximativ 115%, in vreme ce depozitele in euro ar fi adus un randament de 30%. In acelasi timp, leul a pierdut 32% fata de euro, in consecinta alegerea leului ar fi adus un avantaj de (...) 43% in sapte ani", se mai arata in raport.

Raiffeisen Asset Management apreciaza ca, "pe anumite intervale de timp, caracterizate de depreciere brusca, plasamentele in euro sunt mai avantajoase, insa modificarea relativ redusa a ponderii sumelor in euro in sistemul bancar de-a lungul timpului ne arata ca cei mai multi deponenti in valuta ar fi castigat mai mult economisind in lei".

Analistii societatii de administrare a investitiilor considera ca economisirea in valuta este perceputa mai degraba drept un mijloc de protectie impotriva deprecierii monedei nationale decat ca o masura de optimizare a randamentelor.

"Alegerea este a fiecaruia, iar dincolo de judecati rationale factorul psihologic este in masura sa influenteze deciziile de economisire. In contextul actual, cel mai probabil acesta va actiona in favoarea euro", se mai arata in analiza.

Incertitudinea politica mentine ridicat interesul pentru economiile in euro

Analistii sustin ca mediul economic din Romania nu da semne de imbunatatire, iar perspectiva unei scene politice incerte si preocupata de agenda electorala nu este deloc incurajatoare.

"In aceste conditii, in ciuda faptului ca fluxurile valutare sunt echilibrate, deficitul comertului exterior fiind mai mult decat acoperit de investitiile straine directe, asteptarile mediului economic se indreapta mai degraba spre deprecierea leului. (...) In acest context, cel putin pentru cateva trimestre, interesul pentru economisirea in euro se va mentine in crestere", estimeaza analistii Raiffeisen.

Raportul evidentiaza ca, in mod traditional, romanii sunt interesati de plasamentele in valuta. "Intr-o economie in care referinta euro este prezenta in multe segmente ale pietei, increderea precara in propria economie si moneda nationala isi pune amprenta si asupra comportamentului de economisire", de aceea "aproximativ 40% din economisirea persoanelor fizice este denominata in valuta, nivel care s-a pastrat relativ neschimbat (undeva intre 35 si 45%) in ultimii sapte ani", observa analistii societatii.

"Din acest punct de vedere, Romania se aseamana mai mult cu Albania, Bulgaria sau tarile din fosta Iugoslavie, unde de asemenea sumele populatiei in valuta in sistemul bancar depasesc 40%", se mai arata in raport, care precizeaza ca ponderi ridicate ale plasamentelor in valuta exista in Bucuresti (51,2%), Timis (52,4%), Arad (42,3%) si Brasov (42,7%).

In schimb, ponderi mult mai mici se regasesc in Gorj (15,1%), Ialomita (15,9%), Calarasi (16%) si Teleorman (18,8%), zone mai putin dezvoltate economic si cu resurse financiare mai modeste.

SAI Raiffeisen Asset Management este a doua societate de administrare a investitiilor din Romania dupa valoarea activelor administrate, cu o cota de piata de peste 23% la finalul lui septembrie. Societatea administreaza in prezent active de 750 milioane lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: