ARB: transferul contului de la o banca la alta va fi facilitat din 2010, dupa criticile CE
Data publicarii: 05-11-2009 | Finante-BanciAsociatia Romana a Bancilor (ARB) a precizat joi,ca reactie la criticile formulate saptamana aceasta de Comisia Europeana, ca lucreaza la reglementarea transferului de conturi intre banci, care sa usureze aceste operatiuni, insa implementarea masurilor va fi posibila abia in 2010.
Marti, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei ca este singura tara din UE in care asociatia bancilor nu a implementat principii de autoreglementare, prin care clientii pot sa-si transfere mai usor conturile curente de la o banca la alta.
Prin acest acord de autoreglementare, clientul care ar vrea sa-si mute contul curent la o alta banca din tara ar primi asistenta de la noua banca pe tot parcursul transferului.
"La solicitarea Federatiei Bancare Europene, ARB a facut cunoscut faptul ca in prezent comunitatea bancara din Romania analizeaza modalitatile de armonizare a procedurilor proprii ale bancilor si de elaborare a unei Conventii interbancare in spiritul principiilor comune privind mobilitatea contului, elaborate de EBIC. Lucrarile se deruleaza in cadrul unui Grup de lucru care are in vedere inclusiv reglementarile nationale privind protectia consumatorului", arata comunicatul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
ARB mentioneaza, totodata, ca, dupa elaborarea metodologiei si a textului conventiei, acestea vor fi supuse spre aprobare adunarii generale a asociatiei care va stabili si data intrarii in vigoare.
In prezent, bancile din Romania pot face, la cererea clientilor, transferuri de conturi la banci diferite, fara sa solicite taxe suplimentare, dar nu exista inca un mecanism prin care banca de la care clientul pleaca si banca la care clientul isi deschide contul sa schimbe electronic informatii pentru derularea in mod cursiv a tuturor operatiunilor care sosesc la banca veche dupa mutarea contului la banca noua, sustine ARB.
"De asemenea, in prezent operatiunile bancare ale clientilor trebuie, conform reglementarilor in vigoare, sa se deruleze prin conturicurente de unde rezulta ca nu poti avea conturi de credite de exemplu, fara a avea si un cont curent, la aceiasi banca", mai arata comunicatul.
In acelasi timp, grupul de lucru format in cadrul ARB mentioneaza ca implementarea tuturor principiilor enuntate de European Banking Industry Committee (EBIC) "nu poate avea loc decat in cursul anului 2010", in prezent asociatia lucrand si la modalitatea de aplicare a Ordonantei de Urgenta 113/2009 care reglementeaza serviciile de plati.
Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.
Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme. De asemenea, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.
In Portugalia aplicarea principiilor va fi amanata cu o luna, iar in Polonia cu doua. Majoritatea asociatiilor bancare nationale au comunicat ca transferul se va efectua fara nicio taxa pentru client, a mai precizat Bruxelles-ul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online