BCE a mentinut dobanda la 1%, insa ar putea semnala apropierea momentului de retragere a stimulilor

Data publicarii: 05-11-2009 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda cheie la minimul record de 1% si si-ar putea semnala intentia de a incepe sa retraga masurile de stimuli, relateaza Bloomberg.

Oficialii BCE au mentinut dobanda la 1%, conform estimarilor tuturor celor 56 de economisti consultati de Bloomberg.

"Se intampla extrem de multe lucruri in spatele scenei si urmeaza sa fie luate unele decizii foarte importante", a declarat James Nixon, economist in cadrul Societe Generale. "E de asteptat, insa, ca Trichet sa afiseze o atitudine calma si sa dea cel mult de inteles ca BCE se apropie de momentul retragerii stimulilor".

Axel Weber, membru al consiliului BCE, declara saptamana trecuta ca bancile comerciale trebuie sa se pregateasca de o retragere treptata a lichiditatii BCE. Alti oficiali si-au exprimat ingrijorarea ca economia ramane mult prea fragila pentru a retrage masurile stimulilatorii si ar putea necesita semnale mai puternice de redresare inainte de a actiona.

Avansul de 18% inregistrat de euro in fata dolarului de la mijlocul lunii februarie afecteaza exporturile din zona euro si ar putea afecta cresterea in 2010.

NewsIn