Numarul restantierilor continua sa bata record dupa record
Data publicarii: Astazi, 06-11-2009 | Finante-BanciNumarul clientilor individuali si al firmelor cu credite de peste 20.000 de lei care inregistreaza restante la plata ratelor a crescut cu 54%, in primele noua luni, la 214.960, fata de 138.078 restantieri la finele anului trecut, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Numarul restantierilor a crescut in septembrie cu 3,6%, la 214.690, dupa ce coborase sub pragul de 200.000 in luna iulie, iar in ultimele 12 luni au avansat cu 77%. Numarul total al debitorilor a scazut in septembrie pentru prima data in ultimele 12 luni sub un milion de persoane, la 993.654.
Sumele restante la imprumuturile de minim 20.000 de lei au totalizat in septembrie 6,18 miliarde lei, in crestere cu 1,5% fata de august si aproape dublu comparativ cu finele anului trecut, potrivit raportarilor la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), citate de Mediafax.
Creditele acordate si angajamentele asumate de institutiile de credit totalizau dupa primele noua luni ale acestui an 254 miliarde lei, similar cu nivelul de la finele anului trecut, dar in urcare cu 3,26 miliarde de lei fata cu august.
Astfel, ponderea restantelor in totalul sumelor datorate a fost de 2,43% in luna septembrie, neschimbat fata de luna anterioara, dar cu aproape un procent peste nivelul de la finele anului trecut, de 1,47%.
Creditele restante ale populatiei si firmelor de orice valoare totalizau la finele lunii septembrie 6,5 miliarde lei, de peste trei ori mai mult fata de perioada similara din 2008, iar ponderea acestora in soldul imprumuturilor a urcat de la 1,1% la 3,25%.
Sumele datorate, in crestere
Statistica bancii centrale indica o extindere a restantelor pe perioade foarte lungi, de peste 90 de zile, dar si o crestere semnificativa a sumelor datorate, a caror intarziere este de sub o luna.
Astfel, soldul sumelor cu intarziere de maxim 15 zile a crescut cu 44% fata de luna anterioara, la 455 milioane de lei, in timp ce obligatiile neplatite pentru mai mult de 90 de zile au fost de la 3,75 miliarde lei, in urcare 8,3% fata de august, dar au avansat de peste trei ori fata de ultima luna a anului trecut.
In acelasi timp, obligatiile au scazut cu 15% pentru intarzierile intre 31 si 60 de zile, ajungand la 345 milioane de lei, dar si pentru cele cu o restanta mai mare de 61 de zile, dar mai mica de 90 de zile, cu 42%, la 327 milioane de lei. Totodata, numarul interogarilor bazei de date a CRB pentru debitorii proprii si potentiali a urcat cu 5% fata de august, la 212.008. Fata de finele anului trecut, rata de scadere a fost de 31%. Dintre acestea, interogarile bazei de date pentru debitorii potentiali, cu acordul acestora, totalizau in iulie 125.437, in urcare usoara fata de luna anterioara, dar mai putin de jumatate fata de finele anului trecut.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă