CSA: Intermediarii in asigurari ar trebui sa urmeze un curs de specialitate pana la finalul lui 2012

Data publicarii: 09-11-2009 | Finante-Banci

Intermediarii in asigurari trebuie sa absolve un program de calificare profesionala aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pana la sfarsitul lui 2012, care sa fie de cel putin 60 de ore, potrivit unui proiect de norma al CSA.

Intermediarii in asigurari inregistrati in Registrul intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari la 31 decembrie 2009 ar urma sa fie obligati ca, intr-o perioada de maximum trei ani calculata de la data de 1 ianuarie 2010, sa faca dovada ca au urmat un program de pregatire profesionala continua, aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit CSA.

Aceste prevederi se refera la agentii de asigurare persoane fizice, conducatori ai agentilor de asigurare persoane juridice, subagenti, agenti de asigurare subordonati, conducatori executivi ai brokerilor de asigurari, precum si la brokerii in asigurari.

De asemenea, prevederile se mai aplica asistentilor in brokeraj, personalului propriu al brokerului de asigurare care are ca principala atributie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, pentru persoanele mentionate certificatul de atestare profesionala este conditie de incheiere a contractelor de munca sau de intermediere, dupa caz, cu asiguratorii sau intermediarii in asigurari, potrivit proiectului de norma.

Prevederile mentionate se aplica si sucursalelor din Romania ale asiguratorilor si brokerilor de asigurare cu sediul in spatiul economic european.

La programele de calificare profesionala se pot inscrie persoane fizice care au diploma de absolvent de liceu si au domiciliul sau rezidenta in Romania, precum si cetateni cu domiciliul sau rezidenta in spatiul economic european si care cunosc foarte bine limba romana.

Persoanele care nu au sustinut sau nu au promovat examenul de absolvire sau testele de examinare pot solicita repetarea acestora, fara reluarea cursurilor de pregatire, intr-o perioada de cel mult sase luni de la data comunicarii rezultatelor, se mai arata in proiectul CSA.

NewsIn