Franks, FMI: Sectorul public trebuie sa intre la dieta, Romania nu poate strange oricat cureaua
Data publicarii: 09-11-2009 | EconomieRomania nu poate strange cureaua la nesfarsit, a spus seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, facand referire la masurile imediate de corectie fiscala, subliniind ca, pe termen lung, sectorul public "trebuie sa intre la dieta" si ca este nevoie de reforme structurale.
"Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a spus Franks.
El a subliniat si importanta reducerii arieratelor statului, pana la eliminarea acestora la finalul lui 2010.
"Vom continua sa lucram pentru eliminarea arieratelor, iar prin arierate intelegem plati cu intarzieri mai mari de 60 de zile", a spus seful misiunii FMI.
Elena Flores, director in cadrul Comisiei Europene, a afirmat ca presiunile de crestere pe arierate, care au dus probabil la ratarea tintei pe acest segment, au fost determinate de intarzierea masurilor legislative pentru august, in special a reglementarilor privind activitatea agentiilor descentralizate.
"Trebuie sa bugetezi atat cat poti plati, statul are nevoie de un sistem de bugetare corect si de un control adecvat al cheltuielilor", a spus Flores.
Pe de alta parte, referitor la un impactul amanarii transelor FMI si CE asupra costurilor de finantare ale statului si perceptiei externe asupra Romaniei, Franks a precizat ca acesta "depinde de cat de rapida este actiunea politica".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?