Franks, FMI: Sectorul public trebuie sa intre la dieta, Romania nu poate strange oricat cureaua

Data publicarii: 09-11-2009 | Economie

Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit, a spus seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, facand referire la masurile imediate de corectie fiscala, subliniind ca, pe termen lung, sectorul public "trebuie sa intre la dieta" si ca este nevoie de reforme structurale.

"Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a spus Franks.

El a subliniat si importanta reducerii arieratelor statului, pana la eliminarea acestora la finalul lui 2010.

"Vom continua sa lucram pentru eliminarea arieratelor, iar prin arierate intelegem plati cu intarzieri mai mari de 60 de zile", a spus seful misiunii FMI.

Elena Flores, director in cadrul Comisiei Europene, a afirmat ca presiunile de crestere pe arierate, care au dus probabil la ratarea tintei pe acest segment, au fost determinate de intarzierea masurilor legislative pentru august, in special a reglementarilor privind activitatea agentiilor descentralizate.

"Trebuie sa bugetezi atat cat poti plati, statul are nevoie de un sistem de bugetare corect si de un control adecvat al cheltuielilor", a spus Flores.

Pe de alta parte, referitor la un impactul amanarii transelor FMI si CE asupra costurilor de finantare ale statului si perceptiei externe asupra Romaniei, Franks a precizat ca acesta "depinde de cat de rapida este actiunea politica".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: