Vasilescu (BNR): Romania are nevoie de 5 mld. euro pana la final de an, fara banii de la FMI si CE

Data publicarii: 09-11-2009 | Economie

Romania are nevoie de 5 miliarde euro pana la sfarsitul anului cu care sa isi achite obligatiile, suma crescand odata cu amanarea transelor de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, a declarat, sambata, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

"Este o mare problema deoarece cred ca deja suma necesara, in total, s-a ridicat la 5 miliarde euro", a spus Vasilescu.

El a adaugat ca autoritatile romane nu vor apela la emisiunea de moneda pentru a suplini necesarul de bani.

"Din 1997, Romania nu a facut nicio emisiune monetara fara acoperire in valuta, reintrari de valuta in tara. Cine viseaza la afluxuri mari de bani dinspre BNR fara aceasta acoperire viseaza degeaba", a comentat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Fostul premier desemnat, Lucian Croitoru, declarase de altfel, miercuri in plenul Parlamentului, ca instabilitatea politica duce la majorarea nevoilor de finantare ale Romaniei de la 3,5 miliarde euro la 5 miliarde euro pana la sfarsitul anului.

"Daca reformele cheltuielilor publice s-ar derula la timp, conform programului fiscal pe anul 2009, statul roman ar avea nevoie de aproximativ 3,5 miliarde euro pana la sfarsitul acestui an, adica pentru mai putin de doua luni. Amanarea reformelor face ca nevoile de finantare ale statului  roman sa creasca spre 5 miliarde euro pentru aceeasi perioada, in conditiile in care nici Uniunea Europeana, nici Fondul Monetar International nu vor mai acorda transele. Iata cum, in estimarea noastra, instabilitatea politica determina cresterea costului statului roman cu aproape 1,5 miliarde euro", le-a spus Croitoru parlamentarilor.

Intre timp, atat FMI, cat si Comisia Europeana au anuntat ca Romania mai are putine sanse sa se conformeze in timp util conditiilor de aprobare a urmatoarelor transe, programate initial pentru finalul acestui an, cel mai probabil fiind ca acordarea banilor sa aiba loc abia la inceputul lui 2010.

De altfel, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara vineri seara la The Money Channel, ca FMI nu exclude sa vireze impreuna a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a misiunii sa aiba loc la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: