Neimpozitarea profitului reinvestit va avea efect zero intr-o economie afectata de criza

Data publicarii: 09-11-2009 | Economie

Consultantii fiscali sunt de parere ca modificarile fiscale prevazute sa se aplice din 2010 se vor reflecta negativ asupra mediului de afaceri sau vor avea un impact nesemnificativ. Potrivit lor, neimpozitarea profitului reinvestit este una din masurile tardive care nu ajuta mediul de afaceri, aflat in criza. "Dintre modificari prevazute in Codul Fiscal, majoritatea au un impact negativ pentru mediul de afaceri. Aspectele pozitive sunt minore. Este extrem de discutabil impactul pe care il va avea prevederea scutirii de impozit a profitului reinvestit. Ar fi fost o masura excelenta daca venea acum 3-4 ani. In 2010, nu stiu cati dintre intreprinzatori vor inregistra profit, ca sa aiba ce reinvesti", considera Corneliu Teaha, managing partner Teaha Management Consulting.

Alte modificari ale Codului Fiscal vizeaza eliminarea taxarii inverse pentru firmele in insolventa, ceea ce inseamna ca acestea devin platitoare de TVA. Prevederea are un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a atentionat intr-o emisiune a postului The Money Channel Emilian Duca, partener Tax Department BDO. T

otodata, consultantii atrag atentia asupra unor prevederi care risca sa fie amanate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru ca nu exista suficient personal acreditat care sa le aplice. Expertii considera ca nu se va putea pune in aplicare nici anul viitor certificarea declaratiilor fiscale, prevazuta in Codul Fiscal din 2007, intrucat sunt doar 4.000 de consultanti fiscali acreditati de Camera Consultantilor Fiscali, care trebuie sa depuna declaratii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme, a sustinut Alex Milcev, partener Ernst & Young. O alta masura fiscala ce risca amanare se refera la generalizarea sistemului de plati anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toti agentii economici, au mai adaugat expertii.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: