Cat va costa RCA in 2010?

Data publicarii: 10-11-2009 | Auto

Asigurarile auto au reprezentat unul dintre motoarele de crestere a cotei de piata detinute de companiile de asigurari. Cum valoarea daunelor a crescut de la an, antrenand si sumele platite ca despagubiri, companiile de asigurari au majorat constant tarifele pentru politele RCA si CASCO. In 2010, CASCO s-ar putea scumpi, in medie cu 30%, iar polita RCA cu 20-25%.

Anul acesta, tarifele RCA au fost majorate, in medie, cu 35%, dupa ce anul trecut scumpirea a fost de circa 15%. In 2007, persoanele fizice au platit in medie cu 55% pentru RCA, in vreme ce firmele au achitat sume chiar si cu 100% mai mari decat in 2006. Astfel ca in 2010, costurile legate de RCA ar putea creste cu 20 - 60%, potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari.

Masina de firma, abonata la accidente

Cel mai recent anunt privind majorarea tarifelor la RCA a fost facut de seful Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu. Oficialul a spus ca in 2010, polita RCA va fi mai scumpa cu 20%, pe fondul cresterii cu 15-17% a valorii despagubirilor platite. Astfel, dauna media a urcat la 5.100 de lei in ceea ce priveste persoanele fizice si la 6.500 lei, in cazul firmelor.

Romeo Jantea, directorului brokerului de asigurari Guild, spune ca majorarea tarifelor poate sa fie mai mare de 30% pentru CASCO si de 25% pentru RCA. Majorarea tarifelor este motivata de cresterea daunalitatii, contractarea pietei de leasing, dar si de faptul ca actionarii companiilor de asigurari nu mai au de unde sa acopere fondurile.

"Nu mai exista surse de crestere a volumului de prime. Nu se mai inmatriculeaza masini noi, iar preturile practicate de servic-uri nu au scazut", a declarat pentru evz.ro Romeo Jantea.

Bonus malus, intarziat

Tarifele pentru 2010, anuntate de companiile de asigurari pe paginile proprii de asigurari, sunt mai mari decat cele practicate anul acesta. Noile tarife vor tine cont de istoricul soferului. Astfel, valoarea politei va fi direct proportionala cu numarul de incidente si cu valoarea pagubelor produse.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: