Georgescu (BNR): Marile banci si-au redus expunerea pe Romania cu 700 mil euro in 6 luni
Data publicarii: Astazi, 10-11-2009 | Finante-BanciPrincipalele noua banci straine prezente in Romania si-au redus expunerea in intervalul martie-septembrie 2009 cu 700 milioane euro, reprezentand o scadere de circa 2%, a declarat marti prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Referitor la intalnirea programata pentru 18 noiembrie, de la Bruxelles, intre reprezentantii celor noua banci, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International (FMI), Georgescu a apreciat ca va avea loc o reconfirmare a angajamentelor initiale si ca vor exista semnale pozitive.
Suma cu care s-au redus expunerile totale, de 0,7 miliarde euro, "nu este mare", a mentionat oficialul BNR.
"Bancile semnatare s-au comportat corect si au respectat angajamentele. Expunerea totala s-a redus, insa variatia este mica. Bancile care si-au redus expunerea au considerat ca nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piata interna", a spus Georgescu.
Saptamana trecuta, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara ca expunerea celor noua grupuri bancare internationale in Romania a scazut cu 1-2% fata de nivelul de referinta din 31 martie.
In urma primei intalniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.
O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre bancile romanesti si BNR este, insa, doar un "gentlemen's agreement".
Georgescu a mai spus, marti, ca rata solvabilitatii la nivelul sistemului bancar se plasa la 13,7% la finalul lui septembrie 2009, in crestere fata de raportarile anterioare.
Profitul bancilor din Romania a fost in primele noua luni din acest an de 680 milioane lei, fata de 3,6 miliarde lei in intervalul similar al anului trecut. In ultimele sase luni, bancile au adus capital in valoare de 225 milioane euro, in timp ce, in ultimele 12 luni, aportul de capital a insumat 468 milioane euro.
Potrivit prim viceguvernatorului BNR, creditele restante si indoielnice raportate la capitalurile proprii ale bancilor au ajuns la 10,5% in septembrie, de la 3,2% in decembrie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania