Peste 100.000 de romani, in vizorul recuperatorilor de credite

Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-Banci

Romanii au tot mai multe greutati in achitarea ratelor la credite, in special la cele de nevoi personale si de consum. Dovada stau cifrele puse la dispozitia ziarului Gandul de una dintre cele mai importante companii specializate in colectarea de debite, care arata ca in prezent numarul celor care au intrat in vizorul recuperatorilor a depasit 100.000. Bancherii recunosc ca au o problema, insa prefera sa renegocieze creditele neperformante decat sa prescrie ipotecile, pentru ca ar pierde in conditiile actuale de pe piata imobiliara.

"Sunt tot mai multe probleme in recuperarea creditelor care se dadeau foarte usor, cele gen credite cu buletinul. Exista dificultati insa si in recuperarea creditelor ipotecare, nu cele mai noi, ci cele din perioada cand locuintele erau supraevaluate pe piata. O casa care acum doi ani se vindea cu 200.000 de euro, acum nu mai valoreaza atat", ne-a declarat un oficial al unei banci din top 10. Bancile incearca recuperarea restantelor mai intai prin forte proprii, ca apoi sa apeleze la forta recuperatorilor.

Coface Romania, una dintre cele mai mari firme de colectare de debite, a ajuns la finele lunii septembrie sa aiba un portofoliu de creante de 23 mi-lioane de euro pe care incearca sa le recupereze pentru banci. "Este vorba de credite ale persoanelor fizice aflate in gestiunea noastra pentru colectare si pe care incercam sa le recuperam, ban-ca ramanand creditorul. Fata de 2008, numarul cazurilor a crescut cu 23%, ajungand la 100.000, iar ca va-loa-re s-a inregistrat o crestere de 78% fata de anul trecut", a declarat pentru Gandul Alexandra Rusen, coordonator al Departamentului de recuperare credite persoane fizice in cadrul Coface Romania. In plus, reprezentantii Coface se asteapta ca in urmatoarea perioada sa creasca numarul solicitarilor din partea bancilor pentru vanzarea de credite catre firmele de recuperare. "Majoritatea creditelor pe care incercam sa le recuperam sunt de nevoi personale si de consum.

Creditele ipotecare si imobiliare sunt mai putin externalizate de catre banci", a mai spus Rusen.

Integral in Gandul