UniCredit Tiriac Bank afiseaza un profit net la noua luni in scadere cu 9%, afectat de provizioane
Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-BanciUnicredit Tiriac Bank, controlata de grupul bancar italian UniCredit, a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 252 milioane lei (59,6 mil. euro), in scadere cu 9% fata de aceeasi periaoda din 2008, in conditiile in care costul cu provizioanele a crescut de aproape doua ori.
Profitul net a fost calculat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). In standarde romanesti, profitul net al bancii a crescut cu 4% in primele noua luni, la 225 milioane lei, potrivit rezultatelor publicate miercuri de banca.
Principala diferenta dintre profiturile nete provine din deosebirile metodologice intre IFRS si reglementarile BNR in privinta constituirii provizioanelor.
De altfel, profitabilitatea bancii a fost afectata in principal de evolutia provizioanelor. "Soldul provizioanelor a crescut cu 47% anul acesta, iar costul net al provizioanelor aproape s-a dublat la sfarsitul lunii septembrie 2009 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", se spune in comunicatul bancii.
Profitul operational al bancii a crescut cu 15% in perioada ianuarie-septembrie 2009, pana la 465 milioane lei, in conditiile in care veniturile au avansat cu 10%, la 887 milioane lei, iar cheltuielile operationale au crescut intr-un ritm mai temperat, de doar 5%.
In privinta principalilor indicatori de eficienta a activitatii, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un randament anualizat al capitalurilor proprii (ROE) de 7% si un randament al activelor (ROA) de 1,8%. Raportul cost-venituri a fost in primele noua luni de 47,5%, "mai bun decat media pe sistem, in pofida deschiderii a 103 noi sucursale in ultimele 21 de luni", precizeaza banca.
Rata solvabilitatii este de 11,1% dupa standardele romanesti, peste nivelul minim solicitat de BNR, de 10%.
"Consideram ca am avut o performanta satisfacatoare avand in vedere contextul economic. Rezultatele au la baza o buna capitalizare si faptul ca am adaugat valoare pentru clienti si actionari", a declarat presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, citat in comunicat.
"Ne propunem sa ne concentram pe stabilitatea generarii de venituri, pe un nivel ridicat de lichiditate si de capitalizare. Constientizarea riscului de credit actual si potential si gestionarea lor activa sunt aspecte critice in momentul de fata", a completat el.
Activele totale ale bancii au ajuns la finalul lui septembrie la 19,9 miliarde lei (4,7 miliarde euro), in crestere cu 18% fata de septembrie 2008.
In ascelasi timp, portofoliul de credite a stagnat la nivelul din urma cu un an, de 15,7 miliarde lei (3,7 miliarde euro), valoare ce include si creditele externalizate la banca-mama, in valoare de aproape 1 miliard euro. "Aceasta nu include cresterea segmentului de credite de consum oferite prin intermediul bancii si inregistrate in bilantul UniCredit Consumer Financing, divizia de consumer finance infiintata la finalul anului trecut", subliniaza banca.
Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 53% pana la 10,9 miliarde lei (2,6 miliarde euro), astfel ca raportul credite/depozite a coborat la sfarsitul lunii septembrie 2009 pana la 111%, de la 163% cu un an in urma.
"Calitatea portofoliului a continuat sa de deterioreze in trimestrul III 2009, similar pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului", apreciaza banca.
Unicredit Tiriac precizeaza ca, pentru primele noua luni din 2009, costul anualizat al riscului a fost de 134 puncte de baza, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere a fost de 4,2%, iar ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri de peste 90 de zile) a ajuns la 4,8%. "Toate creditele neperformante, inclusiv partea extrabilantiera, sunt acoperite de provizioanele de risc de credit", potrivit bancii.
La finalul lui septembrie, UniCredit Tiriac Bank avea o retea de 245 de unitati, "similar situatiei de la jumatatea anului", si aproape 3.000 de salariati. "Banca a introdus recent o structura organizationala simplificata, caracterizata de o mai mare apropiere de client, de un proces decizional mai rapid, mai multa eficienta si un mai bun management al intregului business al UniCredit Group in Romania", a mentionat banca.
"Faptul ca am traversat cu succes prima faza a crizei economice si financiare din Romania, demonstreaza ca business-ul bancii se poate dezvolta in continuare pe baze solide. Reusim sa ne imbunatatim pozitia pe piata, in paralel consolidandu-ne situatia financiara, abordand riscurile disponibile intr-un mod prudent si continuand programul de dezvoltare pe care ni l-am propus", a afirmat directorul financiar al bancii, Stanislav Georgiev.
Banca are ca principala prioritate pentru urmatoarele 6-9 luni imbunatatirea managementul riscului de credit, tinand cont de perioada de criza din Romania, si va continua sa-si mentina abordarea prudenta in acoperirea riscurilor cu provizioane si in gestionarea riscurilor prezente si potentiale.
"Aceasta strategie este in concordanta si cu politica de pastrare a nivelului ridicat de solvabilitate si lichiditate. (...) UniCredit Tiriac Bank nu si-a intrerupt programul de investitii, urmand sa dezvolte in continuare modelul de guvernanta, modelul de business, controlul proceselor interne, structura organizationala, modelul de deservire, eficienta infrastructurii si cea operationala", se spune in comunicat.
UniCredit Tiriac Bank face parte din grupul bancar italian UniCredit, furnizand produse si servicii specializate si prin partenerii sai UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance (UCFin) si UniCredit Business Partner.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere