Citi estimeaza pentru finalul lui 2010 o inflatie de 3,8%, mult peste prognoza BNR

Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-Banci

Analistii Citi estimeaza ca inflatia se va situa la finalul anului viitor la aproximativ 3,8%, proiectie mai pesimista decat cea a bancii centrale si care ar putea fi inrautatita daca instabilitatea politica se va mentine sau daca pretul petrolului va creste, potrivit unui raport publicat miercuri.

"Ca urmare, ne asteptam ca inflatia sa coboare spre 3,8% pana la finalul anului viitor, estimare care este mai pesimista decat ultima prognoza a BNR de 2,6%", se arata in ultimul raport al Citi.

In raport se mai arata ca produsul intern brut ar putea se mentina sub potential in 2010, iar aceasta, coroborat cu ajustarea externa si asteptarile Citi privind o redresarea moderata a leului, va sustine procesul dezinflationist.

Prognoza Citi ia in calcul un mediu politic mai stabil pana la inceputul anuluii viitor, care sa aiba impact asupra implementarii programului economic sustinut de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana, insa analistii bancii nu ezita sa afirme ca estimarea ar putea fi revizuita daca mediul politic ramane volatil, pretul petrolului va creste sau in functie de evolutia apetitului global pentru risc.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut in noiembrie prognoza pentru inflatia la finalul lui 2010, la 2,6%, in conditiile in care tinta de inflatie pentru finalul anului viitor este de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: