BNR isi va atinge tinta de inflatie, dar relaxarea monetara depinde de mediul politic
Data publicarii: 12-11-2009 | EconomieBanca centrala se va incadra in tinta de inflatie stabilita pentru finalul acestui an, dupa ce in octombrie rata inflatiei a coborat la 4,3%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn, care considera, insa, ca deciziile de politica monetara vor depinde in principal de situatia politica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fixat pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,5% la sfarsitul lui decembrie, la marja superioara a tintei.
"Dupa ultimele date pe inflatie, sansele ca BNR sa isi atinga tinta au crescut, dar nu cred ca este relevant pentru politica monetara, care ia in calcul riscurile mai mari ce persista din instabilitatea politica", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.
El estimeaza, totusi, o reluarea a ciclului de relaxare a politicii monetare a BNR pe masura ce tendinta dezinflationista va continua in 2010, conform si estimarilor bancii central, care prognozeaza o inflatie de 2,6% la finalul anului viitor.
Analistii considera, de altfel, ca decizia de saptamana trecuta a consiliului de administratie al BNR, de a mentine un status quo in ceea ce priveste politica monetara, a fost determinata in principal de situatia politica tensionata, care risca sa amane si primirea transelor de la FMI si CE.
"Oprirea relaxarii politicii monetare s-a explicat prin tensiunile politice care pun presiune pe prima de risc de tara. Problema este la nivel politic pentru reluarea relaxarii politicii monetare", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care estimeaza ca BNR isi va atinge limita superioara a intervalului de inflatie tintit.
Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera ca datele pe inflatie sunt un semnal al "politicii monetare destul de puternice a BNR" si crede ca banca central isi va atinge tinta de inflatie, cu conditia ca leul sa nu isi reia deprecierea.
"Relaxarea politicii monetare va avea loc la inceputul lui 2010, in ianuarie sau in februarie, dar depinde de ce se intampla pe plan politic, motiv pentru care s-a si pus pe pauza acest process", a afirmat Hancila.
In afara de curs, un alt factor de risc pentru atingerea tintei de inflatie la finalul acestui an este reprezentat de efectul de baza nefavorabil.
"In ultimele doua luni din 2008, inflatia a fost mica si am avea nevoie de o inflatie lunara de 0,35% (in noiembrie si decembrie, n.r.), ceea ce nu e imposibil, dar depinde de evolutia cursului de schimb si de acciza la tutun", spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
BNR si-a modificat prognoza de inflatie pentru 2009 in cadrul ultimului raport trimestrial asupra inflatiei, la 4,5%, de la 4,2% anterior.
Banca centrala a precizat la inceputul acestei luni ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.
Consiliul de Administratie al BNR a decis saptamana trecuta sa mentina dobanda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial