BNR isi va atinge tinta de inflatie, dar relaxarea monetara depinde de mediul politic
Data publicarii: 12-11-2009 | EconomieBanca centrala se va incadra in tinta de inflatie stabilita pentru finalul acestui an, dupa ce in octombrie rata inflatiei a coborat la 4,3%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn, care considera, insa, ca deciziile de politica monetara vor depinde in principal de situatia politica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fixat pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,5% la sfarsitul lui decembrie, la marja superioara a tintei.
"Dupa ultimele date pe inflatie, sansele ca BNR sa isi atinga tinta au crescut, dar nu cred ca este relevant pentru politica monetara, care ia in calcul riscurile mai mari ce persista din instabilitatea politica", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.
El estimeaza, totusi, o reluarea a ciclului de relaxare a politicii monetare a BNR pe masura ce tendinta dezinflationista va continua in 2010, conform si estimarilor bancii central, care prognozeaza o inflatie de 2,6% la finalul anului viitor.
Analistii considera, de altfel, ca decizia de saptamana trecuta a consiliului de administratie al BNR, de a mentine un status quo in ceea ce priveste politica monetara, a fost determinata in principal de situatia politica tensionata, care risca sa amane si primirea transelor de la FMI si CE.
"Oprirea relaxarii politicii monetare s-a explicat prin tensiunile politice care pun presiune pe prima de risc de tara. Problema este la nivel politic pentru reluarea relaxarii politicii monetare", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care estimeaza ca BNR isi va atinge limita superioara a intervalului de inflatie tintit.
Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera ca datele pe inflatie sunt un semnal al "politicii monetare destul de puternice a BNR" si crede ca banca central isi va atinge tinta de inflatie, cu conditia ca leul sa nu isi reia deprecierea.
"Relaxarea politicii monetare va avea loc la inceputul lui 2010, in ianuarie sau in februarie, dar depinde de ce se intampla pe plan politic, motiv pentru care s-a si pus pe pauza acest process", a afirmat Hancila.
In afara de curs, un alt factor de risc pentru atingerea tintei de inflatie la finalul acestui an este reprezentat de efectul de baza nefavorabil.
"In ultimele doua luni din 2008, inflatia a fost mica si am avea nevoie de o inflatie lunara de 0,35% (in noiembrie si decembrie, n.r.), ceea ce nu e imposibil, dar depinde de evolutia cursului de schimb si de acciza la tutun", spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
BNR si-a modificat prognoza de inflatie pentru 2009 in cadrul ultimului raport trimestrial asupra inflatiei, la 4,5%, de la 4,2% anterior.
Banca centrala a precizat la inceputul acestei luni ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.
Consiliul de Administratie al BNR a decis saptamana trecuta sa mentina dobanda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere