Cele trei scenarii prezentate de Isarescu pentru evitarea dezastrului financiar

Data publicarii: 12-11-2009 | Economie

"Romania se afla in situatia de a face un compromis intre ajustare si mentinerea unui echilibru, iar cea mai buna cale ar fi prin restructurarea cheltuielilor publice dinspre salarii spre investitii. O alternativa ar fi majorarea impozitelor, exact ce nu ne trebuie pentru o economie aflata in recesiune. Daca aceasta realocare (a cheltuielilor publice - n.red.) nu se va realiza, alte ajustari ar fi mai dureroase", a spus guvernatorul BNR. A treia optiune de ajustare ar fi cea facuta de piata, care ar fi cea mai dura, o ajustare de tip monetar, a mai declarat Isarescu, cu ocazia primirii diplomei Virgil Madgearu cu medalie de aur, pentru activitatea in domeniul financiar-economic.

Economiile din sectorul bugetar, catre investitii

Isarescu a aratat ca, fara o realocare a resurselor bugetare catre domenii care sa aduca noi locuri de munca, Romania va trebui sa ia decizii deloc benefice de crestere a veniturilor prin majorarea taxelor. In lipsa oricaror astfel de masuri, guvernatorul anticipeaza ca pietele vor reactiona in sensul unei ajustari dure. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat ca mesajul guvernatorului poate fi sintetizat sub forma "daca nu puteti aduna bani din scaderea cheltuielilor cu bugetarii, atunci singura solutie ar fi cresterea taxelor, nimic mai grav pe timp de criza". Insa statisticile Ministerului Finantelor arata ca, la noua luni, cheltuielile de personal nu numai ca nu s-au redus, ci au crescut cu 9,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. De altfel, sumele cheltuite cu salariile au reprezentat cel mai mare exces al autoritatilor din Romania, crescand in ultimii ani de la sub 6% la 9,5% din PIB. In plus, potrivit unui studiu recent al A.T. Kearney, Romania are 80 de angajati in sectorul public la mia de locuitori, incluzand angajatii din companiile detinute de stat. Spre comparatie, Italia are 61 de angajati in sectorul public, Bulgaria si Ungaria 82, Polonia 95.

"E ca la legea gravitatiei, nu e alt drum!"

"E ca si cand ai discuta de legea gravitatiei. Nu exista alt drum. Daca nu scad cheltuielile bugetare, vom trece prin scenariul prin care a trecut Ungaria, careia FMI i-a crescut TVA-ul. In continuare, cresterea TVA in sine este un element inflationist si se va ajunge la o crestere a inflatiei, ceea ce va ajusta veniturile tuturor", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care a adaugat ca o alta problema este ca s-a ajuns in situatia in care o serie de primarii din tara au redirectionat banii alocati de la centru pentru investitii catre plata salariilor.

"Trebuie sa asiguram responsabilizarea administratiilor locale. Primariile reasaza banii dupa bunul plac", spune Florin Pogonaru. Intr-o tara care are venituri de numai 31% din PIB, comparativ cu media europeana de 44% din PIB, este nevoie "ca de aer" de majorarea gradului de colectare a taxelor si impozitelor. Daca acesta ar creste cu 100%, veniturile bugetare ar urca cu 1,5 puncte procentuale, considera analistii economici.

Integral in Gandul