Bancile ar putea incheia 2009 cu profituri de 6 ori mai mici decat in 2008

Data publicarii: 12-11-2009 | Finante-Banci

Castigurile totale ale bancilor din Romania se vor situa la aproximativ 200 milioane euro in 2009, in scadere drastica fata de profiturile inregistrate cu un an inainte, din cauza nivelului ridicat al provizioanelor, spun specialistii consultati de Business Standard.

"Nu cred ca ultimul trimestru al anului va aduce pierderi pentru bancile din Romania si consider ca ritmul de crestere a castigurilor, observat in ultimele trimestre, va continua si pe final de an. Este adevarat ca rata creditelor neperfomante a crescut, iar nivelul provizioanelor este ridicat, dar cred ca bancile vor anunta castiguri. Principalii factori care au taiat in 2009 din profiturile acestora au fost provizioanele si scaderea castigurilor din comisioane. Insa acesti factori au fost compensati de avansul profitului din dobanzi", a spus analistul Erste Bank, Gernot Jany. La finele anului trecut, castigurile totale ale bancilor locale se situau la un nivel-record, de 1,2 miliarde de euro. In primele trei trimestre din acest an, institutiile locale de credit au marcat insa un profit de numai 680 milioane de lei, nivel de cinci ori mai redus decat rezultatul obtinut in acelasi interval din 2008.

"Profiturile bancilor au fost afectate anul acesta de stagnarea creditarii si de provizionare. Cred ca acestea vor afisa castiguri totale de aproximativ 200 milioane euro in 2009, castiguri care vor veni, in principal, din operatiunile derulate de acestea cu Ministerul de Finante", a spus analistul Bogdan Baltazar. Calculele realizate de Business Standard arata ca bancile ar putea obtine in 2009 castiguri de peste 185 milioane de euro numai din diferenta de dobanzi pentru banii luati de la BNR si imprumutati Ministerului Finantelor.

"UniCredit Tiriac Bank a estimat pentru acest an un profit de 500-700 milioane de lei pentru sistemul bancar si probabil ca anul 2009 se va incheia cu un rezultat peste asteptari", a spus Stanislav Georgiev, vicepresedinte executiv la UniCredit Tiriac Bank.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: